Puig: “El sistema sanitari està totalment atrotinat i només s’aguanta pel compromís dels professionals”

La crisi sanitària de la COVID-19 ha agreujat d’una manera “extraordinària” la situació límit que arrossega la sanitat catalana des de fa temps, a causa de l’escassetat de recursos humans, tecnològics i d’infraestructura, i aquesta fragilitat està passant factura a tots els nivells assistencials. Aquest és el diagnòstic que ha fet aquest dimecres el secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, davant l’impacte profund que està tenint la pandèmia sobre unes plantilles exhaustes.

“El sistema està totalment atrotinat i només s’aguanta per la responsabilitat i el compromís dels professionals. Es va demostrar en la primera onada del coronavirus i ara es tornarà a evidenciar”, ha subratllat durant una entrevista a La Xarxa. Però la diferència rau, segons el dirigent sindical, en l’estat anímic de la plantilla. Si a principis d’any, els sanitaris estaven en una situació psicològica “relativament suportable”, ara estan “esgotats”. 

Malgrat tot, ha volgut llançar un missatge d’esperança: “La professionalitat que hem demostrat durant molt de temps no desapareix d’un dia per l’altre”. No obstant això, s’ha mostrat molt crític amb la gestió dels responsables sanitaris i, en especial, amb la Conselleria de Salut: “Ens sentim totalment menystinguts. Ens han deixat parlar, ens han escoltat, però no ens han fet ni el més mínim cas”.

Per a Puig, el mal principal de la sanitat catalana és la falta asfixiant de personal i els pronòstics de futur no són molt encoratjadors. En els propers 15 anys es jubilaran més de 12.000 facultatius actualment en actiu, sense que, de moment, s’estigui planificant com es farà el relleu generacional necessari. En un principi, podria semblar que el ritme actual de formació d’especialistes a Catalunya per la via MIR –més de 1.000 professionals a l’any– compensaria aquesta jubilació massiva, però la realitat és una altra. “Ens hem convertit en una fàbrica d’exportació de professionals, havent pagat tots els costos del procés formatiu”, ha argumentat, en referència a la fuga del talent mèdic. “Quan els metges residents acaben la seva formació, els oferim unes condicions de treball absolutament indignes i això fa que molts d’aquests joves facultatius, amb bona preparació, marxin a altres comunitat autònomes o a Europa”.

Davant d’aquesta mancança evident de mans a la sanitat pública, Puig ha reclamat més mitjans per al sistema per tornar a atreure el talent que s’escapa i fer-ne venir de nou, però ha reconegut que “arreglar ara la destrossa feta sistemàticament al llarg dels últims 10 anys és molt difícil”. “Estem pagant els pecats de molts anys de retallades”, ha conclòs.