Puig: “La pandèmia del coronavirus hauria de provocar l’enfonsament moral i social dels responsables de les retallades sanitàries”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha afirmat aquest dilluns que l’eclosió de la pandèmia del coronavirus ha posat al descobert “el mal que han fet les retallades al sistema sanitari públic” i, alhora, ha revaloritzat socialment el bé comú d’un dels pilars fonamentals de l’estat del benestar, com la sanitat. En un article publicat a l’ARA, el dirigent sindical s’ha mostrat molt contundent en afirmar que l’actual crisi sanitària “hauria de provocar l'enfonsament moral i social dels responsables de l'erosió de la salut pública, de tots els que fins ara ens han entabanat amb l'austeritat o s'han parapetat en excuses alienes, tot posant en pràctica polítiques austericides”.

Puig ha retret a les autoritats sanitàries que hagin “buidat de contingut” el sistema sanitari públic al llarg dels darrers anys, mentre, d’una banda, “feien crides laudatòries a l'estat del benestar”, i de l’altra, claudicaven a les directrius economicistes del món financer. “Els ideòlegs mundials d'aquesta forma de governar han nedat en l'abundància cada cop més escandalosa, més insultant i més criminal –ha afegit–. Més criminal perquè, tal com estem veient en altres indrets, acabarem havent de decidir qui viu i qui mor, no pas per manca de possibilitats o coneixement, sinó per manca de mitjans i d'estructura”.

A banda d’això, ha lamentat que les denúncies reiterades de la professió mèdica davant un imminent risc de col·lapse del sistema hagin estat menystingudes “sense contemplacions ni fissures” pels dirigents polítics. “El resultat de la seva estultícia és que, entre altres coses, ara ens falten llits d’hospital, respiradors i mascaretes, però sobretot personal”, ha assenyalat. “Les retallades han deixat els hospitals sense tecnologia i sense estructures suficients, en definitiva, sense la preparació necessària per afrontar en condicions aquest tsunami víric, i tot en nom de l’eficiència”, ha etzibat.   

En suma, ha reclamat una major sensibilitat política cap a la sanitat pública, perquè “el més perillós, quan arribi el després, seria tornar desastrosament al mateix lloc”, parafrasejant el filòsof i assagista Jorge Riechmann. “Haurem d'estar atents i lluitar perquè això no passi. No es tracta de passar comptes –ha assegurat–, sinó de passar pàgina, deixant enrere la cultura de l'individualisme, del màxim guany econòmic, a costa dels altres i de la insolidaritat”.