Puig: “L’acord pressupostari és un bon pas, però encara estem 90 milions d’euros per sota del que vam destinar el 2010”

El secretari general de Metges de Catalunya, Josep Maria Puig, s’ha felicitat aquest dilluns per l’acord que han segellat els partits del Govern (ERC i JxCat) i Catalunya en Comú Podem per aprovar uns nous pressupostos de la Generalitat, amb un augment de 908,5 milions d’euros per a la sanitat catalana, però ha lamentat que el compromís assolit –el Departament de Salut gestionarà un total de 9.784 milions– no permeti encara girar full a les retallades executades durant la crisi.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Puig ha assenyalat que el pacte “és un bon pas”, tot i que ha remarcat que “seguim allunyats d’allò que hauríem de tenir”. Així, ha explicat que el sistema sanitari disposarà, en números absoluts, de 90 milions d’euros menys respecte al 2010, quan el pressupost consolidat de Salut va ser de 9.875 milions.

“Crida l’atenció que, mentre el pressupost global de la Generalitat augmentarà un 14% en els darrers 10 anys, el de Salut disminuirà un 1,5%, si finalment s’aproven els números actuals. Per tant, em pregunto per què castiguen així la sanitat”, ha etzibat. Per a Puig, el més important és disposar d’uns pressupostos que s’adeqüin a les necessitats reals del sistema, “però estem molt per sota del que teníem el 2010, perquè, als 90 milions de menys, cal afegir-hi el factor inflació”.

Segons el dirigent sindical, el problema rau en la “manca de sensibilitat social” de l’executiu català per posar damunt la taula els recursos imprescindibles per poder atendre la població amb garanties. “Estan parlant d’incrementar en 1.400 professionals la plantilla sanitària d’atenció primària. Si seguim la proporció que hi ha en general als centres sanitaris –un 25% del personal és mèdic i la resta correspon a altres estaments professionals–, ens tocaran, probablement, uns 350 metges i, només en els últims 10 anys, n’hem perdut més de 850”, ha afirmat.