Puig: “No sentim l’Administració com un aliat a l’hora de buscar els recursos i el personal necessari per atendre la població”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, s’ha mostrat molt crític amb la política del Departament de Salut i ha assegurat que el col·lectiu mèdic no “respira tranquil”, tot i haver superat la fase més aguda de la pandèmia gràcies al sobreesforç dels professionals i a pesar de la situació esquelètica del sistema causada per 10 anys de retallades. “No sentim l’Administració com un aliat a l’hora de buscar els recursos necessaris i el personal que necessitem per atendre la població. Cada cop tenim menys diners i més feina. És una combinació que serà molt difícil que es pugui mantenir en el temps”, ha argumentat. 

En una entrevista al diari digital El Món, Puig ha criticat el menyspreu absolut i constant de Salut cap als seus facultatius, tot i la interlocució fluida que hi ha entre les dues parts. “Hem pogut parlar, explicar i demanar. Ens han escoltat, però després no ens han fet ni el més mínim cas. Ens han menystingut sempre, sense cap tipus d’incidència en el full de ruta que ells s’han marcat”, ha lamentat. “Amb el temps hem après que hem de donar un cop de puny damunt la taula, com vam fer amb la vaga d’atenció primària amb un seguiment del 80%, per obligar-los a negociar”. 

En aquest sentit, ha remarcat que “sense la mobilització no hi ha negociació”. “Ells fan i desfan com més els convé –ha afegit– i la demostració més palpable són els pressupostos que acaben d’aprovar. Ara tracten la sanitat molt pitjor que fa 10 anys”. Per sustentar aquesta afirmació, Puig aporta una dada clau: el 2010, a l’inici de la crisi econòmica, el Govern destinava un 30% del seu pressupost a Salut, mentre que enguany hi dedica un 23%.

“No hi haurà més remei que posar més diners per a la sanitat”, ha conclòs. “Vivim una explotació absoluta [amb referència a les retallades persistents de drets laborals i professionals] que està provocant un malestar de fons molt important. Aquesta sensació que ens estan utilitzant i que seguiran fent el mateix a tots els nivells fa pensar que no passarà molt de temps fins que aquest malestar s’acabi expressant d’una manera o altra”, ha indicat el dirigent sindical, que ha augurat una “conflictivitat” mai vista.