Puig: “Seria injust que se’ns deixés de banda en les negociacions per compensar el sobreesforç dels sanitaris davant el coronavirus”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha interpel·lat directament els consellers de Salut i de Polítiques Digitals i Administració Pública, Alba Vergés i Jordi Puigneró, respectivament, perquè no excloguin el sindicat mèdic de les converses per gratificar el personal sanitari pel sobreesforç que estan fent durant la pandèmia del coronavirus. “Els facultatius no som unes criatures, som uns professionals i seria una injustícia que se’ns deixés de banda”, ha dit aquest dimecres en una entrevista simultània a TV3 i el canal 324.

Puig ha respost així al silenci que manté Vergés sobre la petició que li va trametre l’organització fa gairebé dues setmanes, perquè concretés quines mesures tenia previst adoptar el Govern per compensar els “sacrificis professionals i personals” dels facultatius, i a l’anunci que Puigneró va fer aquest diumenge de plantejar als sindicats de la Mesa General de la Funció Pública, on no estan representats ni metges ni infermers, l’opció de dedicar 30 milions d’euros dels fons addicionals a una “retribució extraordinària” per als sanitaris que lluiten contra la COVID-19.

“Si parlen de nosaltres, hi hem de ser. Han de tenir en compte l’opinió dels col·lectius que estan donant tota la seva força física i intel·lectual per atendre la població”, ha afegit el dirigent sindical, que ha recordat que el personal mèdic ha tingut una pèrdua de poder adquisitiu d’entre el 25% i el 30% com a conseqüència de les retallades dels darrers 10 anys.

Pel que fa a la gestió de la pandèmia, Puig s’ha queixat de la falta d’equips de protecció individual (EPI) per al personal assistencial que ha provocat que, de moment, un 15% dels contagis siguin sanitaris –Espanya és el país del món amb més professionals de la salut infectats pel coronavirus. “Centralitzar en el Ministeri de Sanitat totes les compres d’EPI ha estat un error. Fa més de 30 anys que està pràcticament inoperant, perquè les competències estan transferides a les autonomies i són aquestes les que tenen centrals de compra potents amb una xarxa de distribuïdors connectats amb els fabricants. Està bé que hi hagi un centre que coordini globalment el que es fa, però una cosa és coordinar i l’altra és encarregar-se de l’operativa, quan el ministeri és un organisme absolutament rovellat i poc operatiu”, ha assenyalat.

Respecte al pla de desconfinament acordat pel govern central, Puig ha reclamat “prudència”. “Si bé és cert que hem alliberat infraestructura assistencial, necessitem més temps per recuperar les plantilles i recarregar piles, perquè l’esforç físic i emocional ha estat molt important”, ha explicat. “El risc de col·lapse de les unitats de cures intensives (UCI) s’ha allunyat des del punt de vista estructural, però les màquines requereixen personal amb experiència i aquesta és la baula més feble”.

Finalment, Puig ha reiterat que els pressupostos de Salut aprovats recentment pel Parlament “no seran suficients” per aixecar un sistema sanitari ja de per si mateix esquelètic que, a més, haurà de fer front a la despesa addicional provocada per la crisi del coronavirus. En aquest sentit, ha exigit a la classe política un canvi dràstic “a l’hora de valorar les necessitats reals de la sanitat per atendre en condicions la població”.