Puig: “S’han omplert la boca parlant de la sanitat com la joia de la corona, però l’han convertit en una peça de bijuteria”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha carregat una vegada més contra els gestors sanitaris que, durant la darrera dècada, han afeblit notablement un sistema de salut públic, que ara s’ha d’afrontar a una emergència sanitària colossal provocada pel coronavirus SARS-CoV-2 . “Sabent com sabien que el personal sanitari era escàs, ens han posat als peus dels cavalls, abatuts i insegurs. Ens han deixat sense defenses efectives contra el contagi del virus”, ha afirmat aquest dimecres en una entrevista a El País. “Les retallades han deixat hospitals sense tecnologia, sense estructura suficient, sense la formació necessària per afrontar tot això –ha afegit–. S’han omplert la boca dient que la sanitat pública era la joia de la corona, però aquesta joia s’ha convertit en una peça de bijuteria brillant. L’han buidat de contingut”.

Amb tot, Puig ha reconegut que és “impossible” tenir un xarxa sanitària preparada per a un escenari com l’actual, però ha puntualitzat que “una cosa és no tenir un sistema supradimensionat per si de cas, i una altra és tenir un sistema que ja funciona al 100% en una situació normal i que, quan arriba una epidèmia de grip, el desestabilitza”. En aquest sentit, ha remarcat l’escassetat de llits de cures intensives que té Catalunya respecte a altres països del seu entorn, com Alemanya: “Nosaltres tenim vuit llits d’UCI per cada 100.000 habitants i ells en tenen 29. La crisi sanitària ha posat sobre la taula el mal que han fet les retallades”, ha reblat.

El dirigent sindical ha explicat que el col·lectiu mèdic ha estat la “veu de la consciència” del sistema en època de retallades “escandaloses”, alertant del risc del col·lapse del sistema, “però els dirigents polítics no ens han escoltat, ens han menystingut sense contemplacions”. Davant d’aquesta situació, el futur no és massa esperançador per a Puig. “Es dona una situació contradictòria i poc tranquil·litzadora: aquells que ens han portat a l’aprimament i la precarietat del sistema són els que ens han de treure d’aquest problema. Que Déu ens agafi confessats”, ha exclamat.  

“Aquesta pandèmia hauria de provocar l’ensorrament moral i social dels responsables de l’erosió de la sanitat pública –ha proclamat–. És gent que hauria d’estar inhabilitada per exercir càrrecs públics, perquè han demostrat que no en tenen ni idea i han deixat un sistema de salut pública als peus dels cavalls”.