Puig, sobre el desconfinament parcial: “Ens cal més temps per rebaixar la pressió i recuperar el personal davant el coronavirus”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha criticat la decisió del govern espanyol de trencar el confinament total davant el coronavirus i ha advertit que una segona onada de casos greus, que requerissin un ingrés massiu de pacients a les unitats de cures intensives (UCI), podria col·lapsar el sistema sanitari. “Ens cal més temps per rebaixar la pressió assistencial i recuperar el personal sanitari”, ha afirmat aquest dimarts en una entrevista a Catalunya Ràdio.

“Els professionals que estan en la primera línia –ha afegit– no són robots incansables ni herois de pel·lícula. Ara estan mig estabornits, esgotats físicament i emocional, i necessiten recuperar l’alè després de moltes jornades maratonianes. Això hauria de passar abans de relaxar les mesures de confinament”. 

Per a Puig, aquesta situació seria el “millor salvavides” per evitar un nou col·lapse de la xarxa sanitària. “Mantenir la màquina al 150% de funcionament, pot posar en perill tot el que s’ha fet fins ara”, ha subratllat.   

A més, ha alertat del poc marge d’absorció de les centres hospitalaris que, en les darreres setmanes, han vist multiplicat per tres o per quatre la seva capacitat d’atendre malalts de COVID-19 a les UCI. “Molts dels hospitals estan per sobre del 90% d’ocupació de llits de cures intensives i, en conseqüència, fem una crida urgent a mantenir les infraestructures que s’han aixecat a correcuita i no desballestar-les”, ha dit. 

“Ens hem d’assegurar de no tensar més el sistema, perquè si no perillaran els professionals de la salut i la població”, ha reiterat.