El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, valora positivament el document de conclusions que ha presentat aquest dilluns el Fòrum de Diàleg Professional –òrgan impulsat pel Departament de Salut, amb l’objectiu d’identificar els reptes del sistema sanitari i fixar les mesures de futur en matèria de polítiques de planificació i ordenació professional– i destaca la feina transversal i de consens que han fet les 80 entitats de salut participants, entre les quals el sindicat mèdic.
No obstant això, lamenta, que el “nou full de ruta” no disposi d’una memòria econòmica reclamada reiteradament per molts agents sanitaris i negada una i altra vegada per l’Administració. “L’absència d’aquest estudi econòmic, fonamental en qualsevol pla que vulgui arribar a bon port, ens indica quin serà el camí que seguirà gran part de les conclusions recollides en el document”, afirma Puig. “Ens tornem a trobar –afegeix– davant l’enèsim diagnòstic sanitari que proposa un seguit d’accions específiques, però sense cap mena de compromís econòmic que les sustenti i això el converteix en una iniciativa inviable i morta que, amb tota probabilitat, caurà en sac foradat”.
En aquest sentit, recorda el que ja va passar amb els dos informes Vilardell per a la racionalització i el finançament de la despesa sanitària (anys 2005 i 2010) i amb els estudis elaborats pel Consell de la Professió Mèdica de Catalunya sobre demografia mèdica, retribucions i participació del metge en la gestió (2007). “Fa massa temps que anem caminant en cercle i no avancem”, assevera.
Puig es mostra molt contundent davant la situació precària de la sanitat catalana i el sobreesforç ingent i continuat que fan els professionals per mantenir dempeus el sistema: “No ens calen més fòrums, ni esmerçar més esforços en fer diagnòstics, si ningú no té la voluntat política de posar els recursos necessaris per fer caminar la sanitat pública. L’Administració ha d’entendre que de fum no podem viure”.
Finalment, el dirigent sindical retreu al Govern que, mentre els pressupostos de la Generalitat han augmentat un 4,6% entre els anys 2010 i 2019, els comptes de Salut s’han retallat un 10,1%, “fet que evidencia la manca de sensibilitat i determinació política per sostenir la sanitat pública, tal com reclama la societat”.