El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha lamentat que Catalunya encara estigui molt lluny d’Europa pel que fa a la despesa pública en salut sobre el producte interior brut (PIB) –més de 5.000 milions d’euros anuals de diferència respecte a la mitjana europea– i ha criticat l’infrafinançament crònic del sistema sanitari, assegurant que “tenim uns pressupostos que la sanitat catalana no es mereix”.
Durant una intervenció a Catalunya Ràdio, Puig ha explicat que la despesa pública en sanitat a Catalunya és del 4,4% del PIB, mentre que a l’Estat espanyol és del 6,3% i a l’Europa dels Quinze del 7,5%, segons dades de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) corresponents a l’any 2015.
Aquest dèficit en inversió, afegit a les retallades dels darrers sis anys en recursos humans i materials –1.200 llits hospitalaris perduts i més de 1.000 facultatius que s’han quedat fora del sistema–, ha deixat el sistema sanitari català en una “situació límit”, segons Puig, que es desborda quan arriba la grip.
“Les infraestructures no donen més de si i l’epidèmia de la grip ha estat la gota que ha fet vessar el got. Estem ubicant quatre malalts [en els boxs d’urgències hospitalàries] en espais dissenyats per a un”, ha exemplificat. “És una tònica que no és estranya la resta de l’any. Ens hem acostumat a la situació excepcional”.
L’atenció primària no s’escapa tampoc de la saturació. Per a Puig, l’increment de la sobrecàrrega assistencial, provocat per la retallada de la plantilla mèdica, i l’augment de la demanda està allargant considerablement les llistes d’espera per a consultes. “Les agendes [dels facultatius] no respecten ni de lluny els 10 minuts per visita que s’havien pactat”, ha afirmat.
Amb tot plegat, el representant sindical ha assegurat que la paraula col·lapse “es queda una mica curta” per definir la situació extrema que viu des de fa setmanes el sistema sanitari català.
La Xarxa
D’altra banda, Puig ha reiterat en una llarga entrevista televisiva a La Xarxa que l’“única solució real” als problemes de la sanitat passa per incrementar la dotació econòmica, ja que el sistema està “absolutament infrafinançat”. “Ho estàvem abans de la crisi –ha puntualitzat– i ara ho estem encara molt més”. En aquest sentit, ha subratllat que s’han deixat d’injectar més de 8.800 milions d’euros a la xarxa sanitària des de l’inici de les retallades l’any 2010.
Un dels efectes col·laterals d’aquesta desfeta és la fuita de facultatius que marxen a l’estranger a la recerca de millors oportunitats de treball, així com un major reconeixement professional i un entorn laboral més òptim. “L’any passat van marxar 660 metges de Catalunya, la immensa majoria menors de 40 anys”, ha afirmat.
“Hem invertit una gran quantitat de diner públic en la seva formació i quan estan en el millor moment, a punt de donar serveis a la societat, se’n van del país, perquè les condicions de treball són molt més atractives que les que oferim aquí”, s’ha queixat Puig en una altra entrevista a Onda Cero.