Segona denúncia en dos mesos per les condicions "lamentables" de les Urgències de Salut Mental de l’Hospital Santa Maria de Lleida

Acumulació de lliteres al passadís del servei d'Urgències de Salut Mental de l'Hospital Santa Maria de Lleida

Els sindicats Metges de Catalunya (MC), CCOO i SATSE han registrat aquest divendres una nova denúncia davant Inspecció de Treball per les condicions "lamentables" del servei d’Urgències de Salut Mental de l’Hospital Santa Maria de Lleida. Les tres organitzacions han presentat una reclamació conjunta només dos mesos després de la primera degut a la manca de resposta i la persistència de les deficiències.

En declaracions al diari Segre, el delegat de MC, Santiago Miguelsanz, ha explicat que la falta d’espai i recursos del servei limita la capacitat d’atenció als pacients, especialment la gestió dels ingressos. Per aquest motiu, es forcen altes hospitalàries per descongestionar les urgències i donar cabuda als malalts en estat més greu que requereixen més temps d’ingrés. "Forçar una alta significa no estar fent bé la feina i implica un reingrés a curt termini", ha assegurat Miguelsanz que ha apuntat al dèficit de psiquiatres que pateix el centre lleidatà com una de les causes principals dels problemes de funcionament del servei. "Ens corresponen 40 places de psiquiatres, però moltes queden desertes per les males condicions de treball", ha afirmat.

Tot i la visita del conseller de Salut, Manel Balcells, a principis d’octubre i l’anunci d’obres de millora de manera "immediata" per "dignificar" l’àrea d’urgències hospitalàries, els representants dels treballadors han reiterat la situació de saturació del servei a causa de la pressió assistencial i la falta de professionals, així com les mancances estructurals i el mal estat de conservació de les instal·lacions. En aquest sentit, han denunciat l’acumulació de pacients als passadissos separats per mampares, fins al punt d’ocupar i obstruir la sortida d’emergències del centre.

Davant l’apressant necessitat de mesures correctives, les organitzacions sindicals reclamen que Inspecció de Treball visiti urgentment el centre i forci l’empresa a iniciar les reformes que, entre altres, podrien consistir en convertir despatxos en habitacions per guanyar espais per a l’ingrés de pacients.