Un jutge dóna la raó a Metges de Catalunya i obliga l’ICS a abonar una productivitat variable inferior al 50% dels objectius pactats

El Jutjat Social número 1 de Reus ha donat la raó a Metges de Catalunya (MC) i ha obligat l’Institut Català de la Salut (ICS) a abonar les quantitats corresponents en concepte de productivitat variable a tres metges de família que no havien superat el 50% dels objectius pactats.

L’Administració havia denegat l’abonament emparant-se en una instrucció emesa per la Direcció Gerència de l’ICS, en què, de manera unilateral, fixava uns mínims per percebre el complement de productivitat. Així, establia com a requisit per cobrar-lo la necessitat d’assolir el 50% de la mitjana ponderada dels objectius individuals i el 50% de la mitjana de la suma dels objectius individuals i d’equip.

La sentència assenyala que aquests nivells mínims no són vàlids ja que no s’han pactat ni en la Mesa de Negociació de Sanitat ni en la Comissió de Seguiment del nou model retributiu de l’ICS.

El jutge afirma que l’expressió recollida en l’Acord sobre les condicions de treball del personal de l’ICS “es fixarà un nivell mínim que ha d'assolir-se en cada objectiu per començar a cobrar una part de l'incentiu...” exclou la determinació unilateral, que hauria d’estar recolzada per la frase “l’Administració fixarà un nivell mínim”.

Per tant, conclou que la decisió s’hauria d’haver pres amb el consens dels sindicats signants del pacte i en les meses de negociació o òrgans competents, tal com sol·licitava la demanda presentada per Metges de Catalunya.