Xelo Casado: "La pressió assistencial, la convivència amb el patiment, la por i la solitud estan passant una gran factura als professionals"

Xelo Casado

La secretària de l’Agrupació de Psicòlegs de Metges de Catalunya (APMC) i vicesecretària de finances del sindicat, Xelo Casado, ha alertat que el desgast emocional i l’estrès patit pels professionals sanitaris a causa de la pandèmia s’ha traduït en un increment de casos de trastorn psicològic entre el col·lectiu, especialment d’ansietat i depressió. En un article d’opinió publicat al diari ARA, Casado ha criticat les empreses sanitàries i l’Administració perquè no han aplicat mecanismes de reconeixement i recompensa, com han fet altres països, per generar confiança i benestar als seus treballadors, i ha recordat que els sanitaris, abans de l’emergència, "ja havien patit el sotrac provocat per la pandèmia de retallades i l’empitjorament de les condicions laborals".

Com a psicòloga clínica, Casado ha assegurat que l’impacte produït per la COVID ens ha fet prendre consciència de la nostra vulnerabilitat. Els efectes psicològics causats per la por, la incredulitat i la impotència, així com el xoc emocional produït per la pèrdua d’éssers estimats, “ens acompanyaran durant molts anys, potser tot el temps que ens quedi de vida”. I entre els més afectats es troba el col·lectiu de professionals dels serveis de salut.

"La pressió assistencial, la convivència amb el patiment, la por i la solitud que s’ha viscut en els centres hospitalaris i les residències geriàtriques està passant una gran factura als professionals de la salut", segons la responsable sindical que ha destacat que l’angoixa provocada per una nova malaltia infecciosa i mortal "ha afectat de ple un sector minvat de recursos des de les retallades sanitàries i amb unes condicions laborals en molts casos precàries".

En aquest sentit, Casado ha acusat l’Administració d’aprofitar-se de la vocació i l’entrega dels professionals que "no és moneda de canvi a l’hora d’atendre persones que pateixen". Aquesta visió “purament empresarial” del sistema públic de salut, ha afirmat, no hauria de tenir continuïtat després de la pandèmia. "La responsabilitat, la vocació i el compromís estan garantits pels professionals. La correcta planificació, els recursos suficients i la gestió adequada haurien d’estar-ho per part de les administracions públiques". Per aquest motiu, ha reclamat "empatia, sensibilitat i una organització que situï les persones en el centre" per construir un nou sistema "preparat i digne per als pacients i per als professionals".

Finalment, la secretària de l’APMC ha avisat que el problema de salut mental que vindrà després de la pandèmia s’haurà d’afrontar amb una ràtio de psicòlegs en la sanitat pública tres vegades inferior a la mitjana europea.