Metges de Catalunya (MC) ha reunit aquest dimecres més de 1.000 facultatius en una trentena d’assemblees celebrades a centres de salut de la xarxa sanitària concertada (XHUP). Els representants del sindicat han traslladat al col·lectiu mèdic les perspectives per al futur immediat del sector que abans que acabi l’any haurà de restablir el diàleg social un cop finalitzat el període de vigència dels pactes d’empresa i del primer conveni sociosanitari. L’organització ha advertit els facultatius que el nou procés de negociació col·lectiva serà "dur" perquè les patronals plantejaran més retallades retributives i un empitjorament de la resta de condicions laborals. En aquest sentit, els delegats han fet palès el temor del sindicat mèdic que altres agents socials estiguin disposats a acceptar aquestes mesures.
Les assemblees també han debatut sobre la polèmica oberta per l’acusació de privatització del sistema que recau sobre el Departament de Salut. Segons l’experiència viscuda pels propis metges de la xarxa concertada, la derivació de pacients a entitats privades amb ànim de lucre "és una realitat". Davant d’aquesta situació, MC ha reafirmat el seu rebuig al traspàs de recursos públics a "empreses sanitàries que es reserven un marge de benefici comercial".
La gestió sanitària basada en criteris assistencials i no econòmics ha estat una altra de les reivindicacions de la trobada de facultatius. El sindicat ha defensat la necessitat d’assolir un conveni mèdic com la millor fórmula perquè el metge "pugui decidir". El conveni franja no ha der ser només un recull de normes laborals i retributives, sinó que ha de posar al servei dels pacients els coneixements i les habilitats mèdiques, en un entorn de respecte i confiança mútua, "sense interferències administratives o polítiques". L’organització reclama la restitució del lideratge professional com a garantia de transparència i qualitat del sistema.
Per a MC, la reivindicació del conveni mèdic no ha de suposar el distanciament respecte a altres organitzacions sindicals i plataformes de defensa de la sanitat pública. Així, els delegats han transmès la voluntat del sindicat mèdic d’establir sinèrgies amb aquestes entitats per defensar el "bé comú" que representa una sanitat pública universal, equitativa i de qualitat.
Després de la celebració de les assemblees, el sindicat assegura que els facultatius de la xarxa concertada han mostrat "cohesió" i "voluntat d’acció". D’aquesta manera, han acordat endegar una campanya informativa per demanar el suport dels pacients en la reclamació del conveni mèdic com a "instrument útil" per a la recuperació d’una sanitat pública d’excel·lència.