MC anima l’ICS a incrementar les interinitats per reduir a la “mínima expressió” els contractes eventuals

Metges de Catalunya (MC) encoratja l’Institut Català de la Salut (ICS) a intensificar la política d’estabilització del personal mèdic per reduir a la “mínima expressió” els contractes eventuals, després que l’empresa hagi fet públic aquest dimarts que un 88,4% de la seva plantilla està en situació “estable”, és a dir, que disposa d’una plaça fixa o bé l’ocupa de manera interina.  

Segons aquesta informació, l’ICS ha signat contractes d’interinitat amb 1.638 treballadors entre gener i octubre d’aquest any, dels quals 412 corresponen a facultatius. A més d’aquestes interinitats, està previst que fins a finals d’any i durant el primer trimestre de 2015 s’ampliïn aquests contractes d’interinitat per aplantillar el personal. 

Aquestes dades positives responen en gran manera a la campanya de denúncia endegada pel sindicat el maig passat contra la precarietat laboral als centres públics de salut, que va tenir continuïtat a finals de novembre amb la presentació de dues reclamacions per convertir les places eventuals estructurals en interines, tant d'hospital com d’atenció primària.

MC sosté que l’abús de la contractació temporal no justificada és contrària a la legalitat vigent i agreuja la precarització dels professionals, posant en perill les condicions mínimes per garantir el dret a la salut dels ciutadans. Per contra, assegura que l’estabilitat en el lloc de treball permet als professionals dedicar-se també a la docència i a la recerca que són primordials per al manteniment de l’excel·lència sanitària.

A banda d’això, però, el sindicat recorda a l’ICS que encara no ha posat fil a l’agulla per resoldre la situació “indigne” de més de 600 facultatius eventuals i interins d’hospital que no perceben el complement de jornada completa i cobren un sou mensual net de 1.500 euros o menys, una quantitat equivalent al salari mitjà d’una persona amb estudis de secundària, segons l’Institut Nacional d'Estadística (INE).

MC exigeix a l’empresa una solució immediata que posi fi a aquest “menyspreu laboral” i reclama al Govern que ho tingui en consideració durant el tràmit parlamentari dels pressupostos de 2015.