Metges de Catalunya (MC) ha demanat als quatre col·legis professionals catalans que siguin curosos a l’hora de ratificar les modificacions de la 'Guia d’actuació infermera d’urgències i emergències prehospitalàries' de l’empresa pública Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), necessàries després que finalment el reial decret de prescripció infermera hagi establert que la responsabilitat del diagnòstic, el tractament i la prescripció és exclusiva del metge. El sindicat mèdic adverteix que donar el vistiplau als canvis de la guia perquè el personal d’infermeria continuï actuant de forma autònoma deixaria els metges en "situació d’indefensió", ja que haurien d’autoritzar la realització d’actes mèdics i assumir les responsabilitats d’aquesta transferència de competències "a distància".
En l’escrit adreçat als col·legis de metges de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, MC alerta que amb la revisió de la guia es pretén trobar un sistema perquè les actuacions de les infermeres del SEM no siguin "il·legals", segons els continguts del reial decret de prescripció. Així, el sindicat preveu que en el nou redactat del document siguin els facultatius els que hagin d’autoritzar "personalment o per telèfon" qualsevol ús farmacològic que hagin de fer els infermers en solitari.
Per a MC, aquesta autorització d’administració de tractaments "sense veure el pacient" comporta assumir les responsabilitats i les "greus conseqüències clíniques que pugui comportar per als malalts aquest intrusisme fomentat per l’empresa pública".
En aquest mateix sentit, el vicesecretari general de MC, Xavier Lleonart, ha assegurat en declaracions a Cope Catalunya que, mitjançant la guia, el personal d'infermeria del SEM pot administrar fàrmacs "que ni tan sols tots els metges poden utilitzar, com poden ser determinats medicaments mòrfics". Lleonart també ha volgut deixar clar que el sindicat no actua contra els infermers i les infermeres sinó que defensa el paper de tots els professionals. "En una situació crítica tothom és imprescindible".
El passat 4 de novembre, MC va presentar una petició al Departament de Salut perquè "retiri i deixi sense efectes" aquesta guia i perquè aturi el pla de reordenació del transport i l’assistència d'urgència i emergència sanitària que substitueix les ambulàncies formades per un metge, un infermer i un tècnic de transport per les anomenades Unitats de suport vital avançat infermer (USVAi), formades únicament per un infermer i un tècnic.