MC entrevista Boi Ruiz: "Estem orgullosos de les mesures que hem pres"

Metges de Catalunya (MC) ha entrevistat el conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz. Una extensa conversa recollida a la revista METGES, una publicació trimestral adreçada als afiliats del sindicat mèdic, en què Ruiz respon a preguntes sobre totes les qüestions i polèmiques que han protagonitzat la seva gestió al capdavant de la sanitat catalana durant els cinc anys que, de moment, ha ostentat el càrrec de conseller.

"Podem estar orgullosos de les mesures que vam prendre el 2011 perquè sinó no tindríem sistema". Així de segur es mostra Boi Ruiz defensant el "pla de xoc" que ell i el seu equip van aplicar quan van arribar a la conselleria perquè la sanitat catalana fos "viable" mantenint la universalitat, la cartera de prestacions i la xarxa d’hospitals. "Només podíem fer tres coses: gastar menys en farmàcia i en personal i aturar les inversions". Unes decisions que afirma que es van prendre “a contracor” i que qualifica com un "exercici de gestió, no polític".

No obstant això, el conseller es retreu no haver aprofundit més en algunes mesures i no haver tingut més capacitat de pressió a Madrid. L’autocrítica la completa amb la incapacitat per aconseguir el Pacte Nacional de Salut i un contracte social per als professionals de la salut, projectes que si no s’han assolit "no ha estat únicament per responsabilitat del Govern".

Per a Ruiz, les retallades han estat justes i s’han aplicat "igual per a tothom". La manca de consens alhora d’executar els ajustos es justifica per la urgència amb què s'havien de prendre les decisions: "si per consensuar unes mesures haguéssim trigat sis mesos, la situació hauria estat letal".

Pel que fa a les condicions laborals dels metges, el responsable de Salut es mostra partidari del conveni mèdic, però afirma que amb la legalitat vigent només és possible si es fa "centre per centre". A més, proposa crear un sistema d’acreditació professional en què participin els col·legis, els sindicats i l’Administració per determinar el nivell retributiu que li pertoca a cada facultatiu, ja que "el valor d’un metge és per la seva capacitació no pel seu càrrec".

Corrupció i privatització
Els casos de presumpta corrupció en l’àmbit sanitari i les acusacions de privatització del sistema també hi són presents a l’entrevista. Ruiz desvincula el cas Innova del seu mandat ("que s’investigui durant la meva legislatura no vol dir que els fets s’hagin produït ara") i defensa el nomenament de Josep Prat, de qui nega que Salut estigui pagant els seus advocats, com a president del Consell d’Administració de l’ICS. "Era una persona rellevant del món sanitari, tenia molt background i estava a prop de jubilar-se. Tots els informes deien que no hi havia cap incompatibilitat. Es poden fer totes les sospiten que es vulguin però són opinions no evidències".

El conseller està convençut que el cas Innova no esquitxarà el Servei Català de la Salut (CatSalut) i desmenteix que la institució estigui posant obstacles a la investigació judicial.

D’altra banda, rebutja qualsevol insinuació de privatització del sistema i justifica la realització d’activitat privada en centres públics. En aquest sentit, Ruiz es pregunta quin és el problema de donar un ús privat als recursos "ociosos" del sector públic: "si no puc obrir quiròfans a les tardes i algú paga amb diner privat, aquest benefici, primer, permet que es pugui atendre més gent perquè l’hospital té més ingressos i, a més, permet que la llista d’espera ordinària avanci".

De la mateixa manera, nega que el projecte de creació del consorci sanitari de Lleida suposi cap mena de privatització i el compara amb la resta de consorcis de la xarxa sanitària concertada: "és un més i ha de passar els mateixos controls que la resta".

En referència a les derivacions de pacients de centres públics a centres privats amb ànim de lucre, Boi Ruiz dubta que sigui una preocupació per als pacients ("la gent el que el vol és que l’atenguin i com més aviat millor"), nega que ara es derivin més malalts que abans i assegura que en el model sanitari català la titularitat no importa perquè "tant és una entitat privada sense ànim de lucre que una entitat pública". Segons el conseller, l’increment de contractació d’activitat privada durant el seu mandat es deu a compromisos adquirits anteriorment i reconeix que no és idoni que hi hagi entitats amb afany de lucre en el sistema públic de salut.

Futur
En la que podria ser una de les seves últimes entrevistes com a conseller de Salut, Ruiz demana que d’ara endavant s’acabi "tota aquesta crosta artificial sobre involucions en el model sanitari i es respecti el pacte sanitari". I com a pla de futur reclama la incorporació "veritable" de la veu dels pacients en el sistema i un canvi de perspectiva perquè la salut estigui present en totes les polítiques públiques.

L’actual conseller en funcions no descarta la seva continuïtat en el càrrec i es posa a disposició d’Artur Mas en cas que finalment assoleixi la presidència de la Generalitat.


>> Accés a l’entrevista completa