Metges de Catalunya (MC) valora positivament el nou Pla de Salut 2016-2020 aprovat pel Govern de la Generalitat, en l’elaboració del qual han participat més d’un miler de persones de l’àmbit sanitari, científic, polític, universitari i social. El sindicat mèdic, que ha assistit com a convidat a la presentació que ha tingut lloc aquest dilluns al Palau de la Generalitat, comparteix l’esperit del Pla i els seus principis inspiradors que pretenen reforçar un sistema sanitari públic, universal, just i centrat en les persones. Tanmateix, l’organització demana que els bons propòsits "passin de la fase declarativa als fets" i confia que hi hagi voluntat política i dotació pressupostària perquè el Pla de Salut es pugui desenvolupar en la seva integritat i assolir els 28 objectius i 58 projectes que s’hi fixen.
Pel que fa a la vessant dels professionals del sistema, el nou marc de referència en matèria de salut pretén elaborar un Pla de desenvolupament professional continuat (PDPC) que "permeti demostrar el nivell competencial assolit i que ajudi cada professional a progressar de manera contínua en la millora de la seva qualitat treball". Segons el Pla de Salut, el PDPC es fixa com un objectiu per a l’any 2020, fins aleshores, el projecte estarà en mans de diferents grups de treball que al juny de 2017 proposaran un redactat que haurà de ser ratificat pels consells de participació professional de la Subdirecció General d'Ordenació i Desenvolupament Professional (SGODP) de la conselleria.
En aquest sentit, amb la voluntat d’impulsar els òrgans de participació del Departament de Salut, el Pla preveu a un any vista la refundació del Consell de la Professió Mèdica de Catalunya (CPMC) i la seva consolidació com a òrgan actiu i influent en les polítiques de planificació, ordenació i desenvolupament professional.
MC, novament, comparteix les "intencionalitats" del Pla Salut, però reclama "concreció i determinació real” perquè els projectes exposats en el document fructifiquin. El sindicat, com a organització majoritària a la sanitat pública, demana "ser inclòs en tots els grups de treball, comissions, reunions o òrgans en què es defineixin les actuacions adreçades als professionals". En especial, MC reivindica participar "des del primer moment" en la refundació del CPMC, ja que va ser el principal impulsor de la creació de l’òrgan arran de la vaga de facultatius de l’any 2006.
Cinc principis
El Pla de Salut 2016-2020 és el setè aprovat per la Generalitat des de l’entrada en vigor de la llei d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC) el 1990. Respecte al Pla anterior (2011-2015), el nou document situa el focus en cinc principis: priorització de l’abordatge dels determinants socials de la salut, reforç de la salut pública, potenciació de la recerca i la innovació, impuls de la política farmacèutica i del medicament i millora del reconeixement i la implicació dels professionals en el sistema.