El president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Andreu Martín, ha assenyalat aquest dimecres a Barcelona Televisió (BTV) i a Barcelona FM que els centres d’atenció primària (CAP) estan a ple rendiment des de l’inici de la crisi i ha assegurat que la capacitat màxima de resposta del primer nivell assistencial “està crònicament saturada”. Una situació que s’ha agreujat amb l’epidèmia de la grip, a la qual el sistema ha d’afrontar amb 1.000 facultatius menys, com a conseqüència de les retallades de personal.
“En l’atenció primària, l’equivalent dels malalts en lliteres als passadissos d’Urgències és la llista d’espera per accedir al metge de capçalera i aquesta és cada vegada més llarga. Habitualment l’espera es mou entre els dos i tres dies i, en aquestes últimes setmanes, podem arribar als 15 o 20 dies fàcilment per aconseguir una visita”, ha explicat.
Martín ha advertit als responsables de Salut que aquest augment de la pressió assistencial es pot suportar durant un període de temps curt, però no permanentment i ha alertat que el nombre de baixes entre els professionals s’ha duplicat a causa de l’estrès. “Psicològicament, hi ha moments en què no podem aguantar aquesta pressió i claudiquem”.
Malgrat tot, ha afirmat, en declaracions a La Vanguardia, que els professionals de la medicina se’n surten pel “voluntarisme”, si bé ha reiterat que treballen al límit. Segons calcula, la pèrdua d’un miler de metges ha suposat una mitjana de set pacients més al dia per facultatiu, “cosa que traduïda en temps d’atenció són uns 70 minuts extres per professional”.
Respecte a l’increment d’un 2% del pressupost d’atenció primària, anunciat aquest dimecres pel conseller de Salut, Antoni Comín, en la presentació dels comptes sanitaris per a l’any 2017, el representant sindical ha apuntat que qualsevol creixement és “positiu”, però s’ha queixat que la inversió encara està lluny del que recomanen els experts per poder tenir un primer nivell assistencial resolutiu i apoderat.