El Tribunal Suprem considera que la jornada màxima d’un metge que treballa en un Centre d'Atenció Primària (CAP) de l'Institut Català de la Salut (ICS) és de 48 hores setmanals, incloses les hores d’atenció continuada (guàrdies), d’acord amb la normativa europea.
El Suprem ha desestimat el recurs presentat pel Sindicat de Metges de Catalunya (SMC-CESM) contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que denegava la petició sindical de limitar la jornada setmanal a 36 hores.
Els magistrats han argumentat que la jornada actual de 36 hores, recollida en la llei de funcionament i d’organització dels equips assistencials de primària, no té caràcter de màxim, sinó que el límit el marca la directiva comunitària 93/104 en 48 hores setmanals.
Tot i que el Tribunal Suprem ha desestimat la demanda del sindicat, el secretari general del SMC-CESM, Patricio Martínez, considera que la resolució judicial "és un pas endavant molt important, ja que per primer cop un jutge limita la jornada laboral màxima d’un metge d’atenció primària a Catalunya". Martínez insta l'ICS a incorporar els mecanismes adients perquè es respecti el dret del professional sanitari a no superar les 48 hores setmanals.
Actualment, un facultatiu d’un CAP pot arribar a treballar més de 60 hores setmanals ja que, a les 36 hores de la seva jornada habitual, s’hi poden sumar, en alguns casos, més de 30 hores setmanals de guàrdies obligatòries "per necessitats del servei". Aquesta circumstància es dóna perquè els facultatius estatutaris (en aquest cas, els metges de la primària reformada) no tenen establert per llei una jornada laboral màxima.
A partir d’ara, aquesta sentencia del Tribunal Suprem obre la possibilitat de reclamar el dret a no treballar més de 48 hores setmanals, incloses les hores de guàrdia. L’assessoria jurídica del SMC-CESM, que disposa de delegacions territorials a Girona, Lleida i Tarragona, tramitarà qualsevol reclamació en aquest sentit.