Metges de Catalunya (MC) rebutja enèrgicament l’anunci de la Conselleria de Salut de tancar l’històric Hospital Dos de Maig de Barcelona, inaugurat l’any 1923 i amb un profund arrelament social als barris del seu entorn, i qualifica la decisió d’“atac frontal a l’assistència de proximitat” que el centre ofereix als 135.000 veïns de la Dreta de l’Eixample.
El secretari general de MC, Antoni Gallego, considera que “no hi ha cap justificació per tancar un hospital amb una dilatada tradició com a institució al servei de la sanitat catalana, que està a ple rendiment i que l’any passat va tenir un superàvit de 270.000 euros”.
Per a Gallego, el tancament del Dos de Maig significa l’“enderrocament d’un hospital de barri, proper al ciutadà i amb una alta eficiència valorada molt positivament pels usuaris”.
Afegeix que, en temps de crisi, és “irracional i ofensiu” que el Servei Català de la Salut (CatSalut) pagui més diners per la mateixa activitat a altres centres hospitalaris com l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, que assumirà gran part de l’atenció assistencial del Dos de Maig amb el consegüent increment de les llistes d’espera.
En aquest sentit, Gallego insta el conseller de Salut, Boi Ruiz, a explicar “per què el Govern prefereix pagar 3.000 euros per alta hospitalària al Sant Pau, en lloc dels 1.500 euros que abona actualment a l’Hospital Dos de Maig”.
D’altra banda, el secretari general de MC acusa la gerència del Consorci Sanitari Integral –entitat que gestiona el centre– de “menysprear” la plantilla de l’hospital, “per la manca d’informació i de transparència respecte al seu futur laboral”. A més, exigeix que els 410 treballadors, 80 dels quals són metges, puguin continuar formant part de la xarxa sanitària pública “per garantir la continuïtat d’aquests llocs de treball”.
Protestes
Delegats del sindicat i el mateix secretari general de MC, Antoni Gallego, han participat aquest diumenge al matí en una protesta dels treballadors de l’Hospital Dos de Maig, que ha tingut lloc davant les instal·lacions d’un gimnàs de la zona alta de Barcelona, on s’ha celebrat l’acte “Mulla’t per l’esclerosi múltiple” amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, i del conseller de Salut, Boi Ruiz, entre d’altres personalitats.
Al vespre, una cinquantena d’empleats de l’hospital han iniciat una acampada davant el centre, que ha començat a les 21 hores amb una sorollosa cassolada secundada també pels veïns de la zona. “Lluita per la salut del barri”, “No al tancament de l’hospital”, “Dos de Maig obert”, “500 més a l’atur” i “La sanitat és un dret, no un privilegi” són alguns dels lemes de les pancartes que pengen de la façana del centre.
L’Hospital Dos de Maig forma part del Consorci Sanitari Integral, entitat pública participada pel CatSalut, l’Institut Català de la Salut (ICS), els ajuntaments de Sant Joan Despí i l’Hospitalet de Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Creu Roja.
L’any 2009 el centre, amb 90 llits d’hospitalització, va fer més de 7.500 altes hospitalàries, més 7.200 intervencions quirúrgiques i va atendre més de 43.000 urgències.