MC presenta una querella criminal contra l’Hospital de la Seu d'Urgell per coacció i vulneració del dret de llibertat sindical

El gabinet jurídic de Metges de Catalunya (MC) ha presentat una querella criminal contra la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell i contra el seu gerent per l’acomiadament d’un delegat del sindicat el mateix dia que es va negar a signar un pacte de retallades per als treballadors del centre de salut lleidatà.

MC ha ofert suport legal al seu delegat per entendre que la decisió de l’empresa respon a una “represàlia” que vulnera el dret constitucional a la llibertat sindical. La querella també imputa a la institució un delicte de coaccions en el que es considera una “persecució” causada per la incorporació del facultatiu al comitè d’empresa de l’hospital.

En el escrit de demanda, els advocats relaten els perjudicis laborals i professionals patits pel delegat de MC des que va accedir al comitè d’empresa de l’hospital. Així, la primera mesura de la gerència va consistir en augmentar la jornada d’un altre facultatiu perquè exercís tasques que fins al moment havia realitzat el metge querellant per, a continuació, deposar-lo del càrrec de Cap de servei de Salut Mental, funcions que assumia des de l’any 2002.

La negociació de l’adhesió de l’hospital de la Seu d’Urgell al I Conveni col·lectiu dels centres sociosanitaris concertats de Catalunya ha estat la causa immediata de l’acomiadament segons els lletrats del sindicat. L’oposició del representant de MC a la signatura del pacte, que inclou les retallades que van ser rebutjades pel 69% del personal dels centres concertats en la proposta presentada per l’autoritat laboral després de la pèrdua de la ultraactivitat del conveni de la XHUP, ha comportat l’extinció del contracte de treball d’aquest metge. De fet, la notificació de l’acomiadament va arribar el mateix dia de la reunió en què es negociava la vinculació al conveni sociosanitari, un cop es va confirmar la negativa del delegat de MC a la signatura de l’acord.

L’empresa justifica l’acomiadament per la concurrència de causes econòmiques, productives i organitzatives. Tot i així, l’hospital no presenta cap dada econòmica o productiva que recolzi la decisió, mentre que la causa organitzativa no té cabuda, a criteri dels advocats, “quan les ràtios de psiquiatres de l'àrea no han variat respecte els últims anys, al contrari, han augmentat lleugerament”.

Per a MC, els fets són “profundament greus i ultrapassen tots els límits legals i morals”. El sindicat deixa clar que mantindrà com una prioritat la defensa del seus delegats i que perseguirà “fermament i en qualsevol nivell o àmbit” les actuacions de les empreses i les gerències sanitàries que impedeixin o posin obstacles a “l’exercici ple i lliure del dret de representació sindical”.