MC reclama a la Xarxa Santa Tecla solucions immediates per resoldre la precària situació de l’atenció primària

Metges de Catalunya (MC) i la resta de sindicats amb representació al comitè d’empresa de la Fundació de Centres Assistencials i d'Urgències (CAUS), pertanyent a la Xarxa Santa Tecla de Tarragona, reclamen més recursos per pal·liar “urgentment” les fortes càrregues de treball que pateix el personal sanitari d’atenció primària i resoldre el col·lapse crònic que viuen les consultes. “Els professionals hem arribat al límit. Fa temps que aportem el nostre esforç per continuar mantenint el nivell de qualitat, però l’empresa no ens proporciona solucions”, denuncien les organitzacions sindicals que, des de principis de juny, s’estan mobilitzant periòdicament davant els centres d’atenció primària (CAP) i consultoris de les àrees bàsiques de salut (ABS) de Tarragona IV, Vila-seca, Arboç, Vendrell, Calafell i Torredembarra.

“Volem conscienciar la població i també l’Administració de la precarietat de la sanitat al nostre territori i de la necessitat de més dotació i recursos”, assenyalen els representants dels treballadors que es queixen de la sobrecàrrega de feina, la reducció de les plantilles, la falta de substitucions i el doblament de les agendes de treball, així com també de l’increment de les hores de consulta i les retallades salarials. A tot això, afegeixen que l’activitat “està cada cop més burocratitzada, amb més tasques no assistencials, la qual cosa va en detriment del temps necessari per atendre el pacient”.

Amb l’arribada de l’estiu i el creixement de la població estacional, els sindicats temen que la situació empitjori, ja que l’empresa assegura tenir dificultats per augmentar el personal sanitari en la proporció adequada. “Estem esgotats i desmoralitzats i, per això, hem reclamat a l’empresa una millora de les condicions de treball i de gestió de les agendes de visites que ens permeti atendre la població amb les màximes garanties, i mesures que ens facilitin conciliar la vida personal i laboral”.

D’altra banda, sol·liciten fer més atractiva la nova contractació de personal per aconseguir fidelitzar els treballadors, millorar la retribució de l’activitat sobrevinguda com a conseqüència de la falta de personal substitut i desvincular una part de la retribució variable per objectius (DPO) del compliment de l’equilibri pressupostari per part de l’empresa.

Eleccions
En mig d’aquest conflicte, aquest dimecres s’han celebrat les eleccions al comitè d’empresa de la Fundació CAUS, amb una participació del 68% de l’electorat. MC ha guanyat els comicis en obtenir cinc delegats i superar en nombre de vots el sindicat d’infermeria SATSE, que ha obtingut quatre delegats, i els sindicats no professionals CCOO i UGT, amb dos delegats cadascú.

MC agraeix el suport electoral rebut per part del col·lectiu mèdic i es compromet a seguir treballant en la defensa dels interessos laborals, professionals i socials dels facultatius, i en la protecció de la qualitat assistencial.