Metges de Catalunya (MC) i la resta de sindicats del Comitè d’Empresa del Parc Taulí de Sabadell han assenyalat, en un comunicat conjunt, que el trasllat del servei d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Parc Taulí a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona “no suposarà, en cap cas, una pèrdua de la qualitat assistencial dels pacients”, ni tampoc una disminució afegida de recursos per al centre sabadellenc.
El delegat de MC i president del Comitè d’Empresa, Manuel Monteagudo, ha afirmat aquest divendres, en declaracions a Ràdio Sabadell, que, tot i que la sensació de pèrdua per a l’Hospital Parc Taulí és “inevitable” –sobretot per la dedicació i la implicació dels professionals sanitaris d’aquest servei que han ofert fins avui una atenció d’alta qualitat–, s’ha analitzar “racionalment” si el trasllat pot perjudicar o no els pacients. “Crec que no ha de ser així –ha explicat– tenint en compte els criteris científics i no només els de proximitat”. En aquest sentit, ha assegurat que, fins i tot, el canvi pot ser beneficiós per als malalts, ja que la concentració dels casos de càncer infantil en un centre de referència d’alta especialització “ha de millorar l’eficàcia i l’eficiència del servei”.
A més, Monteagudo ha recordat que, en termes pràctics, l’hospital sabadellenc ja treballa des de fa temps amb el Vall d’Hebron, que s’encarrega de fer la cirurgia complexa i les exploracions de biologia molecular d’oncologia pediàtrica. “El més important és assegurar que els pacients rebin la millor atenció possible on sigui”, ha afegit.
No obstant, els sindicats del Comitè d’Empresa s’han queixat de la falta d’informació per part dels responsables del trasllat, que es podria fer efectiu en els propers mesos, i han alertat que vetllaran perquè l’equip professional afectat no resulti perjudicat pel canvi.
Actualment, l’Hospital Parc Taulí atén una mitjana de nou casos oncopediàtrics nous per any, segons dades del Departament de Salut, mentre que els hospitals Vall d’Hebron i Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat –els dos centres de l’Estat espanyol amb més pacients tractats de càncer pediàtric entre 1980 i 2016– tenen una mitjana de més de 80 pacients anuals. La Societat Europea d’Oncologia Pediàtrica defensa en els seus estàndards de bona praxi que 30 és el nombre mínim de nous casos per any, per “justificar la inversió en els serveis multidisciplinars necessaris per al tractament de càncers infantils”.