Metges de Catalunya (MC) valorarà la possible impugnació del decret que ha aprovat aquest dimarts el Govern de la Generalitat per activar el procediment d’acreditació professional per a l’exercici de la indicació, ús i autorització de la dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà per part del personal d’infermeria, a l’empara del reial decret de prescripció infermera d’octubre de 2018. El sindicat recrimina a la Direcció General de Professionals de la Salut (DGPS) que no hagi tingut en compte cap de les al·legacions presentades per l’organització i mantingui un sistema d’acreditació que “no garanteix la seguretat clínica i ratifica la manca de rigor en la validació dels mèrits”.
Així, la DGPS permetrà que les infermeres puguin començar a prescriure fàrmacs -de moment no subjectes a recepta mèdica- si avalen un any d’experiència professional, un tràmit que serà pràcticament automàtic ja que seran les mateixes empreses del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) les que, prèvia autorització de les interessades, s’encarregaran de facilitar les dades necessàries al CatSalut per a l’obtenció de l’acreditació. Les professionals que no disposin de l’experiència necessària hauran de realitzar un curs en línia, gratuït i de 5 hores durada, per aconseguir l’autorització. El decret oferirà dos tipus d’acreditacions possibles subjectes al mateix sistema d’obtenció: una per a infermeres de cures generals i una altra per a infermeres especialistes.
Salut no ha atès la petició de MC perquè els dos requisits siguin “successius i acumulatius”, de manera que s’exigeixi al personal d’infermeria tant l’experiència professional mínima com la superació d’un programa de formació específica. A més, el sindicat mèdic reclama que l’acreditació no sigui genèrica, sinó que es vinculi a l’àrea d’especialitat infermera o al servei assistencial, perquè, en cas que la professional canviï de destinació, sigui necessària una nova acreditació “per seguretat i control”.
Pel que fa a la formació, l’organització rebutja que siguin les mateixes entitats d’infermeria les que s’encarreguin d’impartir els cursos acreditatius. “Per sentit comú, no pot ser que el mateix col·lectiu d’infermeria sigui alhora jutge i part. La formació l’han d’impartir professionals amb els coneixements científics i la pràctica clínica suficient en l’exercici de la prescripció de medicaments i productes sanitaris, supervisada també per les autoritats sanitàries”, al·lega el sindicat.