El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha carregat contra la manca de sensibilitat social del Govern en aprovar uns pressupostos sanitaris que encara estan un 1% per sota de la partida de 2010, prèvia a les retallades, sense comptar l’increment de la inflació del 16,3% que ha registrat Catalunya en els darrers 10 anys. “Està clar que és voluntat política mantenir sota mínims una part fonamental de l’estat del benestar com la sanitat”, ha afirmat aquest divendres en una entrevista a TV3.
“El que crida més l’atenció i fa més mal és el fet que la Generalitat, en canvi, ha augmentat el seu pressupost un 30% en l’última dècada”, ha afegit Puig, que ha insistit en denunciar que la inversió pública en salut encara està “molt lluny” de les necessitats reals del sistema. “A això, honradament, no se li pot dir revertir les retallades sanitàries”, ha conclòs.
Respecte a la previsió que ha fet el Departament Salut que, entre els anys 2017 i 2020, s’hauran creat 1.400 llocs de treball estructurals per a l’atenció primària, el dirigent sindical s’ha mostrat escèptic: “No sabem quants d’aquests llocs de treball són, en realitat, de nova creació o consolidació de places. No obstant, el que sospitem és que no hi haurà la incorporació de metges suficients, sobretot, perquè no els troben. La gent no està disposada a quedar-se a treballar en aquestes condicions de sobrecàrrega”.
En aquest sentit, ha recordat que Catalunya és la comunitat autònoma on més facultatius sol·liciten el certificat d’idoneïtat per poder anar a exercir a l’estranger. “La sobrecàrrega de treball continuada acaba passant factura en forma de burn out i això provoca que els joves vulguin marxar”, ha explicat.
Interpel·lat pel nou pla de Salut per reduir les demores sanitàries, Puig ha estat clar: “Quan el conseller Comín va decidir el 2017 disminuir les llistes d’espera quirúrgiques, va posar sobre la taula 57 milions d’euros i només va aconseguir parar el seu creixement. En els pressupostos de 2020, se n’hi destinen 20 milions d’euros anuals. Algú creu que es reduiran?”.