Metges de Catalunya (MC) reclama posar el focus de la inversió sanitària en l’atenció primària, que està patint una asfixia de personal insuportable, davant l’anunci que ha fet aquesta setmana el Departament de Salut de començar a construir cinc espais hospitalaris annexos al costat dels hospitals Parc Sanitari Pere Virgili (Barcelona), Arnau de Vilanova (Lleida), Bellvitge (l'Hospitalet de Llobregat), Trias i Pujol (Badalona) i Moisès Broggi (Sant Joan Despí), amb un pressupost global de més de 50 milions d’euros.
El sindicat critica la decisió del Govern a qui acusa de fer un discurs de cara a la galeria defensant el primer nivell assistencial, però en el fons practicar una política contrària a les necessitats que reclamen els seus professionals des de fa molts anys: més pressupost, més personal i menys pressió assistencial per poder atendre els pacients en condicions òptimes.
L’organització recorda que la situació en l’atenció primària ja era molt crítica abans de l’arribada de la pandèmia de la COVID-19, com a conseqüència de la pèrdua de més de 900 facultatius de medicina familiar per les retallades. Ara, aquest dèficit de personal s’ha vist agreujat de manera considerable, segons MC, per les baixes dels professionals afectats pel coronavirus, els aïllaments preventius per contacte, les vacances estivals i l'augment de les funcions assignades al primer nivell assistencial com el control epidemiològic de la pandèmia, l'atenció transitòria de les residències geriàtriques i, en breu, la supervisió dels possibles casos que puguin sorgir a les escoles.
Per això, el sindicat considera “incongruent” que Salut dediqui més recursos als hospitals en lloc d’invertir-los en el primer nivell assistencial –autèntic dic de contenció de la pandèmia–, si bé també reconeix un falta d’infraestructura hospitalària provocada igualment per les polítiques d’austeritat del Govern durant la darrera dècada, amb la retallada de més de 1.000 llits hospitalaris i més de 700 llits sociosanitaris.
Amb tot, subratlla que, sense més personal, els hospitals satèl·lit no seran eficients i sobrecarregaran de feina les plantilles ja escasses dels seus centres de referència.
Principis de 2021
Salut preveu tenir construïts els nous espais hospitalaris, d’uns 4.000 metres quadrats i quatre plantes, a principis de l’any vinent. Cadascun tindrà un centenar de llits i un disseny pensat per atendre pacients de COVID-19 o d’altres epidèmies. Quan deixin de ser necessaris per fer front a aquests tipus de crisis sanitàries es podran destinar a altres usos.
Aquests equipaments tindran una capacitat màxima de 108 llits d’unitat de cures intensives (UCI) que es podran reconvertir en 24 hores en places convencionals d’hospitalització o a l’inrevés, segons les necessitats.