Metges de Catalunya (MC) recela del nou pla per enfortir i transformar l’atenció primària, que ha presentat aquest divendres el Departament de Salut, ja que preveu una contractació “irrisòria” de 306 facultatius i una injecció pressupostària addicional destinada a fer front a la COVID-19, “però no a reforçar realment l’estructura del primer nivell assistencial”.
El sindicat recorda que l’atenció primària ha perdut durant l’última dècada més de 900 facultatius per les retallades i, en conseqüència, sosté que la nova contractació de professionals “és irrisòria i del tot insuficient”. A més, afegeix que aquestes noves incorporacions “no aniran a parar a les consultes, sinó, exclusivament, a l’activitat assistencial de suport a les residències”, segons especifica el pla de Salut.
L’organització sosté que l’atenció primària necessita incorporar més de 1.000 facultatius “per poder atendre en condicions òptimes la població i recuperar l’activitat ajornada durant la primera onada de la pandèmia”, sobretot tenint en compte que ha hagut d’assumir noves competències derivades d’aquesta crisi sanitària com el control epidemiològic de la COVID-19, l'atenció transitòria de les residències geriàtriques i, en breu, la supervisió dels possibles casos que puguin sorgir a les escoles.
A aquesta falta de personal “angoixant” que, fins ara, s’està suplint gràcies al sobreesforç que fan prop de 800 professionals treballant més hores, s’hi afegeix les “dificultats extremes” que té Salut per fitxar nous facultatius. En aquest sentit, MC remarca que dels 309 metges i metgesses de família que havia de contractar l’Institut Català de Salut (ICS), arran dels acords de sortida de vaga de 2018, només n’ha pogut incorporar poc més d’un centenar.
Per això, exigeix una “millora tangible i substancial de les condicions laborals i professionals del col·lectiu que facin més atractiva l’atenció primària, per tal d’evitar la fuga sagnant de facultatius i atreure nou talent mèdic. Principalment, assenyala, "perquè més del 75% de l’activitat de l’equip assistencial recau en la figura del facultatiu i, a hores d’ara, l’accessibilitat del pacient al seu metge de referència és molt dificultosa per culpa de la falta de personal".
D’altra banda, el sindicat critica que la partida pressupostària addicional –300 milions d’euros fins al 2022– que sustenta el pla de Salut està orientada a donar resposta a la nova etapa de la COVID-19, però no a reforçar realment la xarxa d’atenció primària que pateix un infrafinançament crònic. Igualment, desconfia de la viabilitat d’aquesta inversió, donades les dificultats pressupostàries que encara té avui en dia el Govern per complir els acords de sortida de vaga de 2018, amb un cost global de 100 milions d’euros.
Consegüentment, MC cridarà aviat els seus afiliats i els facultatius d’atenció primària en general “a donar una resposta ferma, perquè les demandes justes del col·lectiu es tinguin en compte d’una vegada per totes, davant el menyspreu cap a la professió que han tornat a demostrar els responsables sanitaris”.