Metges de Catalunya (MC) fa públic el seu posicionament sobre el concepte “violència obstètrica”, l’ús del qual s’ha fet extensiu als mitjans de comunicació i a les campanyes institucionals contra la violència masclista. El sindicat mèdic demana, per una banda, que no s’utilitzi la violència obstètrica de manera genèrica perquè "pot suposar una criminalització per al conjunt del col·lectiu sanitari i soscavar la relació de confiança entre professionals i pacients". Per altra, MC rebutja l’assimilació de la violència obstètrica com a part de la violència masclista, ja que, segons la definició que en fa l’Organització Mundial de la Salut (OMS), són conceptes "del tot diferents".
Com a punt de partida, MC "condemna qualsevol acte deliberat de mala praxi realitzat per professionals sanitaris que afecti la qualitat de l’assistència o atempti contra la salut i la dignitat dels pacients". Aquestes conductes, assegura l’organització "no tenen cabuda al nostre codi deontològic i tampoc han de tenir el nostre aixopluc".
Aquesta mena de pràctiques són precisament les que l’OMS cataloga com a violència obstètrica, aquelles que pateixen les dones durant l'embaràs o el part en rebre un maltractament físic, humiliació i abús verbal, o procediments mèdics coercitius o no consentits. Per aquest motiu, MC considera que cal deslligar els procediments negligents i la mala praxi de determinats professionals de les actuacions derivades de la violència masclista. En aquest sentit, el sindicat recorda, a més, que, de manera molt majoritària, el personal sanitari dedicat a labors obstètriques està conformat per dones.
En el seu posicionament, l’organització recull la preocupació dels facultatius pel fet que la popularització del terme violència obstètrica "qüestioni genèricament la necessària relació de confiança entre els professionals sanitaris, les persones gestants i els seus entorns familiars i personals". Segons MC, "s’ha estès una associació semàntica que afegeix connotacions d’intencionalitat i d’actuació dolosa per part dels professionals que s’ha d’erradicar".
El sindicat retreu als poders públics que utilitzin la violència obstètrica "per camuflar els efectes de les mancances del sistema" i denuncia que la precarietat de la sanitat pública també esdevé per als professionals una forma de "violència institucional".
Finalment, MC s’ofereix a col·laborar amb l’Administració "per revisar els protocols d’atenció a l’embaràs i al part, amb l’objectiu de millorar l’experiència assistencial i emocional de les persones gestants", afegint com a condició la "revisió substancial de les condicions de treball i els recursos materials i humans del serveis de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia".