MC acusa l’ICS d’esquivar i menystenir els “problemes reals” de la plantilla mèdica

Any nou, però el menyspreu de sempre. Metges de Catalunya (MC) reprotxa a l’Institut Català de la Salut (ICS) que mantingui el seu immobilisme persistent davant els “problemes reals” del personal mèdic en particular i de la resta de treballadors sanitaris en general, després d’una nova reunió de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat, celebrada el 28 de gener passat, sense cap avenç de rellevància en l’àmbit laboral i professional.
 
El sindicat ha acusat l’empresa d’“insensible” i de “menystenir” les demandes de la plantilla  per sortir de l’“ofec” al qual està sotmesa, com a conseqüència de la falta apressant de recursos i de la forta pressió assistencial que, si bé abans de la pandèmia ja era difícil d’assumir, amb l’arribada de la COVID-19 s’ha desbordat completament.

Un dels aspectes que s’ha posat damunt la taula ha estat l’inici de les negociacions del tercer acord sobre les condicions de treball del personal estatutari de l’ICS, després que, a finals de 2021, es denunciés el pacte actual en vigor des de 2006. Lluny de fixar un calendari i d’iniciar les reunions de treball al més aviat possible, l’ens públic s’ha escudat en la burocràcia administrativa per justificar el retard en la posada en marxa de les converses amb els agents socials.

Per a MC, l’empresa ha tornat a perdre una oportunitat per “demostrar la seva determinació d’accelerar la millora de les condicions laborals i professionals dels treballadors i les treballadores de la salut, i compensar l’esforç monumental que estan fent per sostenir un sistema sanitari en runes”.

Així mateix, el sindicat mèdic i la resta de les organitzacions han criticat la incorporació de nous perfils professionals a la xarxa d’atenció primària, “sense que s’hagi produït un debat i una negociació prèvia sobre l’on, el com i el perquè”. En aquest sentit, han assenyalat que els processos de selecció dels candidats a ocupar aquests nous lloc de treball “han estat poc transparents” i això, han remarcat, “ha generat moltes suspicàcies”.

DPO
D’altra banda, MC ha reclamat a l’ICS que compleixi la normativa sobre les direccions per objectius (DPO), que estableix de forma clara que s’han de fixar durant el darrer trimestre de l’any anterior al de l’avaluació i no en el mateix any, com succeeix habitualment. A més, ha demanat que es mantingui la vinculació dels objectius a la gestió de la COVID-19 i es prorroguin les darreres DPO de cara al 2022.

Pel que fa a la resolucions encara pendents de les ofertes públiques d’ocupació de medicina familiar i odontologia de 2018 i 2019, respectivament, el sindicat ha qualificat de “vergonyosa” i “menyspreable” la posició de la Direcció de Recursos Humans de l’ICS que ha expressat (irònicament) la voluntat d’augmentar la seva plantilla interna dedicada als processos de selecció de personal per agilitzar el tancament d’aquests i altres concursos encallats des de fa molt de temps –les oposicions de les especialitats de ginecologia i obstetrícia, i medicina del treball ni tan sols s’han arribat a publicar. 

Finalment, l’ICS ha comunicat als agents socials que, en breu, concretarà com afectarà a la plantilla la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat a l'ocupació pública aprovada pel govern espanyol. S’especula que, abans del 31 de desembre de 2022, podrien estar publicades totes les convocatòries destinades a aquesta finalitat.

També ha informat que la Direcció General de la Funció Pública de la Generalitat de Catalunya ha ampliat al personal interí de llarga durada, amb més de cinc anys consecutius de serveis, la possibilitat de gaudir de les llicències laborals per assumptes propis i per fer estudis o cursos de formació.