MC reclama "ambició" i "voluntat de progrés" en l'obertura de les negociacions per renovar les condicions de treball del personal de l'ICS

ICS

Aquest divendres, 18 de març, l’Institut Català de la Salut (ICS) i les organitzacions sindicals amb representació a la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat -Metges de Catalunya (MC), UGT, CCOO, CATAC i SATSE- iniciaran formalment les negociacions per assolir un nou acord sobre les condicions de treball del personal estatutari de l’ICS. L’obertura del procés de negociació es produeix 16 anys després de l’aprovació del II Acord de la mesa sanitària, que no va comptar amb les signatures de MC i SATSE. En el cas del sindicat mèdic, el rebuig al pacte es va deure a l’exclusió al text de les demandes més importants per als facultatius. 

MC manifesta la seva "plena voluntat negociadora" i predisposició a arribar un acord que comporti un "progrés notable" de les condicions laborals i retributives dels 50.000 treballadors i treballadores de l’ICS. L’organització reclama "ambició", especialment als representants de l’entitat pública, i espera que hi hagi sensibilitat per part de tots els negociadors per la "preocupant situació professional i emocional del personal facultatiu".

En aquest sentit, el sindicat assenyala alguns dels punts que ha d’incloure el nou pacte de relacions laborals de l’ICS, pel que fa a les demandes dels professionals mèdics. MC demanarà una planificació "exhaustiva" de la necessitat de facultatius que pateix el sistema de salut, tenint en compte el dèficit de determinades especialitats mèdiques, les iniquitats territorials, la sobrecàrrega assistencial i el relleu generacional davant la propera jubilació d’un gruix important dels professionals en actiu.

D’altra banda, MC situarà l’atenció primària com un dels principals àmbits d’actuació del III Acord, tant pel fa a les condicions de prestació de l’assistència com a la salut laboral, la conciliació o la formació continuada del personal sanitari.

L’estabilització de la plantilla de facultatius, erradicant els contractes temporals i precaris, serà un altre dels objectius dels representats del col·lectiu mèdic per donar compliment a la normativa europea sobre l’estabilitat del personal de les administracions públiques. Les incidències de les "calamitoses" oposicions de l’any 2018 "no es poden repetir", remarca l’organització.

Finalment, MC defensarà la millora retributiva de tots els grups professionals per "deixar enrere l’època fosca de les retallades" i com a reconeixement del treball realitzat pels servidors públics durant la pandèmia. En el cas dels facultatius, l’increment retributiu, segons el sindicat, és imprescindible per "captar i retenir el nou talent mèdic".