MC commemora el Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball

Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball

Cada 28 d’abril des del 2003 se celebra el Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball amb l’objectiu de promoure la prevenció dels accidents laborals i les malalties professionals. Aquest any, sota el lema “Actuar junts per a construir una cultura de seguretat i salut positiva”, l’Organització Internacional del Treball (OIT) aposta per la participació i el diàleg social com a eines per actuar en la prevenció de riscos laborals; una campanya amb un missatge i objectius que Metges de Catalunya (MC) comparteix. 

Segons dades de l’OIT, s’estima que prop de 2,9 milions de persones moren cada any al món a causa d’accidents o malalties professionals i que al menys 402 milions pateixen lesions professionals no mortals. Per això, l’organització defensa crear una cultura de seguretat i salut “sòlida i inclusiva” on tothom pugui plantejar les seves preocupacions sobre possibles perills a la feina per trobar-ne solucions i, així, crear llocs segurs i saludables. En aquest procés, l’entitat destaca la participació dels interlocutors socials –on s’inclouen els sindicats–, als quals considera “actors clau” per promoure i supervisar el compliment de la legislació pertinent en matèria de Seguretat i Salut en el Treball (SST). 

Aquesta cita anual ha pres més importància que mai arrel de la pandèmia de la COVID-19, ja que amb ella han sorgit nous perills emergents i hi ha una major exposició a tot tipus de riscos. A més, el món laboral ha patit canvis per la innovació tecnològica i l’auge del teletreball, entre altres factors, de manera que aquestes noves formes de treballar requereixen mesures d’avaluació i prevenció de riscos que, per exemple, garanteixin el dret a la desconnexió per tal d’evitar l’estrès laboral.

Per això, avui el Departament d’Empresa i Treball del Govern recorda amb la campanya “La prevenció és la millor estratègia” que no es pot abaixar la guàrdia i que cal considerar la SST una “prioritat”. En aquesta línia, la conselleria va presentar al febrer l’Estratègia catalana de seguretat i salut laboral 2021-2026, constituïda com a eina de planificació dels eixos fonamentals que s’han d’impulsar en matèria de prevenció de riscos laborals a Catalunya, amb el diàleg social i la millora dels recursos per la promoció de la seguretat en el treball com a principals objectius. 

MC aprofita la commemoració d’aquest Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball per encoratjar els facultatius catalans a vetllar per la seva salut física i mental. Així doncs, els anima a seguir la campanya “Posa Límits” i manifestar l’esgotament que pateixen a conseqüència de la sobrecàrrega de feina i la manca de personal, sobretot després de dos anys de pandèmia i més d’una dècada de retallades. Això també impulsarà la cultura preventiva de riscos laborals, ajudant a prendre mesures per revertir la situació i construir un millor entorn de treball pels professionals de la salut.