Metges de Catalunya (MC) ha presentat al 44º Congreso Nacional de SEMERGEN, celebrat a Sevilla entre els dies 5 i 8 d’octubre, les conclusions de l’estudi sobre burnout mèdic que va elaborar l’organització l’any 2021. El sindicat ha defensat una comunicació titulada "Estudio descriptivo de burnout durante la pandèmia en profesionales de Catalunya", coordinada per la secretària de Salut Laboral de MC, Rosa Maria Alcolea, i amb la participació d’Elena Bartolozzi, Anna Robert, David Arribas, Xelo Casado i Víctor López, tots ells facultatius i membres del sindicat mèdic.
L’estudi, elaborat per MC seguint la metodologia internacional homologada pel Maslach Burnout Inventory (MBI), va comptar amb la participació de 2.716 facultatius i es va realitzar entre els mesos de maig i juny de 2021, coincidint amb la quarta onada de la pandèmia.
L’encarregada de presentar la comunicació ha estat Elena Bartolozzi, metgessa de família del CAP Ramon Turró de Barcelona. La delegada de MC ha remarcat que la incidència de la síndrome d’esgotament professional o burnout és "molt elevada" entre els facultatius, afectant el 70% dels professionals en algunes de les seves manifestacions principals. A més, si es tenen en compte els casos en què concorren simultàniament els tres símptomes de burnout (cansament emocional, despersonalització i manca de realització), el 33% dels metges i metgesses està totalment afectat per la síndrome.
L’esgotament és transversal a la professió, encara que és més freqüent a l’àmbit de l’atenció primària de salut i afecta especialment les metgesses amb edats compreses entre els 31 i els 50 anys. De fet, al primer nivell assistencial la quantitat de facultatius que presenta símptomes compatibles amb burnout s’eleva fins al 40,5%.
Bartolozzi ha relacionat els resultats "enormement significatius" de l’esgotament dels metges de família amb la sobrecàrrega laboral, les perllongades jornades de treball, la manca d’autonomia professional i les deficients condicions laborals i retributives que s’ofereixen als facultatius d’atenció primària.
Com a conclusió, la representant de MC ha destacat que la pandèmia ha comportat un creixement exponencial del burnout mèdic, que sobretot ha fet forat entre els professionals més joves, "cansats per la quantitat de treball i amb pocs mecanismes per a la gestió de les emocions".
Millorar les condicions de treball
Per disminuir la prevalença de l’esgotament professional entre els facultatius d’atenció primària, Bartolozzi ha assenyat la necessitat d’oferir-los eines que facilitin el seu desenvolupament professional, amb capacitat d’autogestió, a més de millorar les seves condicions de treball.
Els assistents a la comunicació presentada per MC han mostrat la seva identificació amb els resultats de l’estudi i han coincidit a assenyalar el burnout i la desmotivació del personal mèdic com un dels principals problemes a què han de fer front les administracions sanitàries.