MC rebutja les noves retallades que planteja l’ICS en la negociació del nou acord sobre les condicions laborals del personal estatutari

Nova reunió de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat per abordar el tercer acord laboral del personal estatutari de l’Institut Català de la Salut (ICS) i cap avenç tangible en la millora de les condicions de treball de la plantilla mèdica. Tot el contrari. L’empresa pública ha plantejat aquest dilluns una nova bateria de propostes que retallen retribucions i entorpeixen la conciliació laboral i personal del col·lectiu facultatiu, mesures que Metges de Catalunya (MC) ha rebutjat i ha qualificat de “decebedores”.

Concretament, l’ICS ha proposat una reducció del complement de desplaçament per a les atencions domiciliàries que fan els metges i les metgesses dels Equips d’Atenció Primària (EAP), i la congelació del preu de la guàrdia, amb els imports i condicions acordades el 2018. Així mateix, ha obert la porta a crear equips específics per fer domicilis i trencar, així, l’atenció longitudinal que l’evidència científica ha demostrat eficaç per reduir la mortalitat, els ingressos hospitalaris i les consultes a urgències.

A més, ha posat sobre la taula el manteniment de la jornada lliscant de matí i tarda per al personal mèdic d’atenció especialitzada, amb quatre matins intensius de 8 a 15.30 hores i una jornada de tarda a la setmana per mantenir en aquesta franja un 25% d’activitat en jornada ordinària a tots els serveis. És a dir, l’ens preveu cobrir la resta de l’assistència de tarda (75%) amb hores extraordinàries. Per a MC, aquesta fórmula, a part de dificultar la conciliació dels professionals, sobredimensiona la seva jornada anual i, en conseqüència, incrementa les sobrecàrregues de treball posant en perill la qualitat de l’atenció sanitària. 

En aquest sentit, MC ha reiterat l’objectiu de recuperar la jornada laboral de 35 hores setmanals i regular els descansos mínims, a fi de reduir l’esgotament professional i afavorir la conciliació, tal com ha plantejat en la convocatòria de vaga del 25 i 26 de gener. 

Finalment, l’ICS, a pesar de voler atorgar més poder d’organització de l’agenda al personal mèdic de l’atenció primària, es reserva l’opció d’incrementar el nombre de pacients assignats a cada professional, “respectant els criteris d’accessibilitat del seu contingent”, una possibilitat que, segons el sindicat mèdic, perpetua la pressió assistencial i el col·lapse a les consultes. 

La nova reunió de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat s’ha demorat diverses setmanes, perquè, segons l’ICS, s’ha hagut d’esperar que es produís una trobada a tres bandes, Servei Català de la Salut (CatSalut), Conselleria de Salut i la mateixa empresa pública, per intentar definir una proposta laboral atractiva.