Metges de Catalunya (MC) considera que el Pla d’acció per a la millora de l’atracció i fidelització de professionals al sistema de salut de Catalunya, presentat aquest dimecres pel Departament de Salut en el marc del Fòrum de Diàleg Professional, corrobora "fil per randa" l’anàlisi de la situació de "degradació i precarietat del personal facultatiu" que l’organització ha denunciat la darrera dècada i que va portar a la convocatòria de vaga mèdica del gener passat. En aquest sentit, el sindicat mostra la seva satisfacció per l’alineació de Salut amb els seus postulats, però reclama molta més concreció al pla, en especial pel que fa referència a les millores relacionades amb les condicions laborals i retributives, "autèntic pol d’atracció, motivació i retenció del personal mèdic".
Tal com ha evidenciat de manera reiterada MC, el pla assumeix que el sistema sanitari públic té un problema de falta de planificació, un fet que "genera una manca de control sobre el dèficit de professionals i les necessitats d’especialistes". L’increment de places MIR, el desenvolupament del registre de professionals sanitaris i l’elaboració d’un informe anual de planificació, mesures recollides al pla, són actuacions reivindicades per MC que l’organització va traslladar a la comissió de Salut del Parlament de Catalunya el juliol de l’any passat.
De la mateixa manera, el sindicat mèdic celebra que la conselleria "posi xifres" a la fugida de facultatius que, segons les dades presentades al pla, l’any 2021 va suposar la sortida de més de 600 metges i metgesses a altres comunitats autònomes i a fora de l’Estat. Igualment, Salut ha alertat sobre la jubilació de gairebé 6.000 facultatius en els propers cinc anys, el 16% dels col·legiats i el 25% dels especialistes que actualment presten serveis a la sanitat catalana.
Per tot això, MC insisteix que definir mesures “concretes i finalistes” que millorin les condicions laborals i retributives dels professionals mèdics és una "actuació imprescindible perquè qualsevol pla d’atracció i fidelització sigui eficaç i productiu".
Places de difícil cobertura
Entre les mesures anunciades, el pla preveu destinar complements retributius i altres tipus d’incentius (habitatge, escolarització i transport) per a l’ocupació de places mèdiques de difícil cobertura, ubicades a zones interiors i rurals, lluny de les quatre capitals de província.
Per a MC, Salut replica les ofertes laborals que han realitzat altres països per cobrir la mateixa tipologia de places. "Es tracta d’una estratègia positiva, però, novament, si les condicions de treball i retributives no acompanyen, els incentius per si sols no seran suficients".