El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs presentat pel Consorci Hospitalari de Vic (CHV) contra la sentència que el maig de l’any passat va condemnar l’empresa a indemnitzar tres metgesses residents per vulnerar el seu dret fonamental de vaga durant les mobilitzacions convocades per Metges de Catalunya (MC) l’octubre de 2020. D’aquesta manera, el màxim òrgan judicial català ha corroborat la sentència del Jutjat Social de Granollers i ha confirmat la indemnització de 6.251 euros per a cadascuna de les MIR demandants, defensades pel sindicat mèdic, per obligar-les a fer la jornada ordinària de treball com a part dels serveis mínims de la vaga.
Tot i que les tres facultatives van ser incloses a la plantilla de serveis mínims per garantir l’atenció sanitària urgent, cap de les àrees en què van prestar assistència es podien considerar essencials, seguint el criteri establert pel decret del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. A més, l’activitat que van realitzar com a part de la seva jornada ordinària tampoc responia a les circumstàncies d’urgència o necessitat vital que va definir l’ordre de serveis mínims. Per aquest motiu, el TSJC ha conclòs que, tal com va dictar el tribunal de primera instància, el CHV va conculcar el dret fonamental de vaga de les residents i es va extralimitar, obligant-les a fer l’activitat ordinària a més de l’atenció continuada.
L’alt tribunal català, doncs, ha confirmat la sentència de primera instància i la indemnització econòmica per danys i perjudicis que han de rebre les afectades per haver-les impedit exercir el seu dret de vaga.
Més denúncies
MC ha presentat dues noves demandes per la vulneració del dret de vaga del personal facultatiu en l’aturada mèdica convocada per l’organització el 25 i 26 de gener passats. En concret, el sindicat ha denunciat el Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra (CAPSBE), entitat pública constituïda per l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Hospital Clínic de Barcelona, per modificar prèviament l'agenda programada dels metges i metgesses els dies de l'aturada. A més, l’organització també ha demandat l’ICS per obligar a professionals assignats a serveis mínims a realitzar la seva activitat ordinària, en contra del decret de Treball que limitava la prestació de serveis assistencials a l'atenció continuada.
D'altra banda, MC està a l’espera del resultat de la impugnació global de l’ordre de serveis mínims decretada per a la vaga, en considerar que no aclaria la condició dels MIR com a plantilla no estructural dels centres sanitaris.