Metges de Catalunya (MC) ha començat a donar la benvinguda als nous metges i metgesses residents (MIR) que aquesta setmana s’han incorporat a la xarxa sanitària catalana per iniciar la seva formació com a especialistes, amb el desig que l’enorme pressió assistencial que assota les plantilles –i també el col·lectiu formador– a causa de la falta de recursos sanitaris no degradi el seu procés formatiu.
Per al sindicat, la residència és un període en què es combina la responsabilitat, l’humanisme, la ciència i el treball en equip, i, en aquest sentit, assenyala que el sistema “ha de demostrar la seva capacitat assistencial, formativa, docent i de recerca d’alt nivell amb la qual volem impregnar el nostre model sanitari”. Afegeix que l’aposta ha de ser “clara i decidida”, i s’ha d’executar amb professionals de qualificació contrastada per tal de garantir una formació “homogènia i de màxima qualitat”. Només així, afegeix, la sanitat catalana “tornarà a ser referent internacional en l’àmbit de la formació mèdica especialitzada”.
D’altra banda, l’organització, que sempre ha estat sensible a les necessitats i demandes del col·lectiu MIR, comparteix amb les noves generacions mèdiques el neguit d’assistir a la progressiva degradació del sistema sanitari i, en conseqüència, del procés formatiu. “La formació d’excel·lència, el creixement personal, la conciliació, el dret al descans, les responsabilitats progressives i la vinculació clara amb la sanitat pública són premisses que cal prioritzar per fer més atractiu el sistema al nou talent”, argumenta. I afegeix: “S’ha de procurar que les persones responsables de garantir aquestes premisses vegin reconeguda la seva vàlua i el seu esforç, amb especial significació per al personal formador, al qual se l’ha de compensar i gratificar adequadament, i se li ha de dimensionar la seva jornada de treball perquè l’acte d’ensenyar no li suposi un sacrifici personal addicional”.
En definitiva, MC considera que els metges i les metgesses “han de poder exercir la professió plena, fent assistència, formació, recerca i docència, sense que les pressions del sistema malbaratin l’oportunitat de tornar a fer de la nostra sanitat un model de qualitat”.
Benvingudes
Els delegats i delegades del sindicat ja han donat la benvinguda al nous MIR dels hospitals de Mataró (en la fotografia) i Germans Trias i Pujol de Badalona, i també tenen previst fer-ho als del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, Mútua de Terrassa, Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi, Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Consorci Sanitari de Terrassa i Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat, entre altres centres.
Segons les dades del Departament de Salut, Catalunya incorpora enguany 1.692 nous residents de primer any (R1) repartits entre totes les regions sanitàries: Barcelona ciutat (580); Barcelona-Metropolitana Nord (393); Barcelona-Metropolitana Sud (298); Tarragona (124); Girona (115); Lleida (78); Catalunya Central (76) i Terres de l’Ebre (28).
Per especialitats mèdiques, les que reben més professionals en formació són medicina familiar i comunitària (332) i pediatria (77), seguides per anestesiologia i reanimació (71), medicina interna (66) i psiquiatria (56).