Aquest dimecres, 28 de juny, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar una jornada per analitzar la situació de la població mèdica i infermera i debatre sobre les necessitats dels professionals del sistema sanitari català. Entre el públic s’hi trobava Gemma Craywinckel, qui va estar al capdavant del Servei Català de la Salut (CatSalut) entre el juny del 2021 i l’octubre del 2022. Tot i que no va participar en cap de les ponències, va demanar la paraula per suggerir la possibilitat de què l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) sigui un grau universitari diferent del de Medicina, una proposta que Metges de Catalunya (MC) considera “insultant” perquè menysprea la seva vàlua científica.
Craywinckel, que actualment és gerent del Parc Sanitari Pere Virgili, va deixar anar aquesta proposta al·legant que l’especialitat de medicina de família presenta un caràcter humanístic, com si l’àmplia formació mèdica que reben els metges i metgesses de família –tant en l’època universitària com al llarg de la seva carrera professional per tal de poder mantenir actualitzats els seus coneixements– hagués de quedar relegada a un segon pla.
“Aquestes paraules denoten un complet desconeixement de l’especialitat per part de l’exdirectora del CatSalut, que enlloc d’aportar una solució útil per a la situació de precarietat del sistema sanitari públic català va aprofitar la jornada per intentar desprestigiar la medicina familiar”, sosté el vicesecretari general de MC, David Arribas, que no concep com va fer una proposta tan “desgavellada” com aquesta.
I és que cal tenir en compte que l’humanisme forma part de totes les especialitats mèdiques, tal com va apuntar la vicesecretaria de la Junta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Sonia Miravet, a la mateixa Craywinckel en la jornada. De fet, aquesta no va rebre el suport que probablement s’esperava, ja que van recordar-li que el treball que duen a terme els metges i metgesses de família és transversal, de manera que estudiar un grau diferent del de Medicina no ajudaria de cap manera al sistema sanitari, sinó que més aviat provocaria tot el contrari.
En aquest sentit, el sindicat mèdic exigeix a Craywinckel una disculpa pública per la seva “ignorància i ineptitud”, ja que les seves paraules no fan més que agreujar encara més la crisi que travessa l’especialitat. “Com podem esperar que les noves generacions de facultatius i facultatives s’interessin per la medicina familiar si antics càrrecs directius del CatSalut manifesten una ideologia com aquesta?”, qüestiona Arribas, que lamenta que es continuï trepitjant i menyspreant l’especialitat amb declaracions com la de Craywinckel, que proposa que la MFiC rebi un tracte diferent del de la resta d’àrees mèdiques.