El deteriorament i desprestigi que pateix la Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) ha fet que l’especialitat rebi una nova garrotada. Tres setmanes després de la incorporació arreu de l’Estat dels nous metges i metgesses interns residents (MIR) a les places de formació sanitària especialitzada triades, 159 ja l’ha renunciat, una dada que Metges de Catalunya (MC) considera que reflecteix la “situació límit i de precarietat” en què es troba la medicina de família.
Catalunya lidera el rànquing de renúncies amb un total de 48, que representen el 12,87% de l’oferta de l’especialitat (373) per aquest 2023. Proporcionalment, però, la comunitat autònoma més perjudicada en aquest sentit ha estat Extremadura, on 20 persones de les 82 que van triar MFiC han renunciat a la plaça, perdent el 24,39% de les que s’havien cobert. Així ho indiquen les dades publicades aquesta setmana pel cap d’estudis de la Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària de Conca, Jorge Lema, que ha recopilat la informació de les unitats docents MIR de tota Espanya.
Renuncias: Donde más hay es en Cataluña, aunque ponderando, Extremadura, País Vasco, Cataluña y Castilla León son las más afectadas. Las provincias extremeñas, Huesca, Gerona, Álava y Guipúzcoa tienen > 20% de renuncias. Guadalajara, Huelva, Mallorca y Melilla, 0 renuncia/prórrog pic.twitter.com/4VEvcNB5Uy
— La Mirilla de Familia (@de_mirilla) June 12, 2023
Les 159 places renunciades a tot l’Estat cal sumar-les a les 131 que van quedar buides després de la convocatòria extraordinària celebrada al maig per intentar cobrir les 202 que van quedar vacants en el procés ordinari, de manera que la xifra total de places MIR de medicina familiar que enguany han quedat lliures és de 290.
La segona volta va permetre cobrir 28 places de les 36 que havien quedat sense ocupar als centres sanitaris catalans, quedant-ne finalment només vuit. Així doncs, la suma de les renúncies i les vacants indica que la xifra total de places de MFiC perdudes enguany al territori és de 56, que representa el 15,01% de les ofertes.
Dèficit de metges i metgesses de família
Tenint en compte aquestes dades, MC percep un futur de l’especialitat cada vegada més preocupant. “Portem dos anys consecutius amb places MIR de medicina familiar que queden buides, de manera que no s’està cobrint la totalitat de la demanda assistencial. Aquesta situació només fa que empitjorar la sobrecàrrega de l’atenció primària, ja que no disposem de tot el personal necessari”, alerta el sindicat.
Davant d’aquesta situació de dèficit de professionals, alguns serveis de salut autonòmics han proposat contractar a metges i metgesses recent graduats –que encara no han fet el MIR– per fer suplències a les consultes d’atenció primària durant l’estiu. Es tracta d’una iniciativa que no només és il·legal, sinó que sobretot suposa un “risc enorme” per a la seguretat dels pacients perquè, tot i disposar de formació teòrica, no compten amb els coneixements pràctics ni l’experiència necessaris per fer una consulta mèdica.
Així doncs, MC demana que, en comptes de proposar solucions “desgavellades” com aquesta, Salut lluiti per revalorar l’especialitat i millorar les condicions laborals per tornar a fer-la atractiva i despertar de nou l’interès de les noves generacions de facultatius i facultatives per exercir-la.