Aquest diumenge, com cada 7 d’abril des del 1950, se celebra el Dia Mundial de la Salut per commemorar la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El lema d’enguany és La meva salut, el meu dret, triat per defensar el dret de tota la ciutadania a obtenir accés a serveis de salut, educació i informació de qualitat. Així mateix, la campanya busca promoure la importància de tenir accés a aigua potable, aire net, una nutrició adequada, un habitatge digne, unes condicions laborals i ambientals decents, i a no patir discriminacions.
I és que, segons el Consell de l’OMS sobre els Aspectes Econòmics de la Salut per a Tots, almenys 140 països reconeixen la salut com un dret humà en la seva constitució, però cap d’ells promulga ni aplica lleis que garanteixin a la seva població el dret a l’accés als serveis sanitaris. Per aquest motiu, més de la meitat de la població mundial no estava plenament coberta pels servis de salut essencials l’any 2021.
En aquest sentit, Metges de Catalunya (MC) reclama als partits polítics que optaran a la presidència del Parlament en les eleccions del pròxim 12 de maig que es comprometin a incrementar el finançament sanitari, el qual hauria de ser igual o superior a la despesa sanitària per tal de garantir el dret a la salut i que aquesta sigui pública, universal, equitativa i de qualitat.
Cal recordar que la partida assignada per a l’atenció sanitària en l’últim projecte de pressupostos –el que no s’ha arribat a aprovar– era de 12.859 milions d’euros, la qual no arribava a la despesa real del Departament de Salut, que el 2023 va superar els 15.100 milions. Per tant, amb aquest finançament se seguia generant dèficit i deute, ja que era insuficient per a les necessitats assistencials dels més de vuit milions d’habitants catalans. Així, el sindicat mèdic insisteix en la necessitat d’incrementar el finançament de la sanitat pública catalana, com a garantia per a la societat del benestar i la cohesió social.