MC reclama a l’ICS que protegeixi la salut de les metgesses embarassades excloent-les de fer guàrdies

Metgessa embarassada

Metges de Catalunya (MC) ha presentat aquest dimecres un escrit a Inspecció de Treball per demanar que es reconegui el dret de les metgesses embarassades a deixar de fer guàrdies pel risc que suposen aquest tipus de jornades per a la salut de la mare i el nadó que està gestant. L’actuació del sindicat arriba després que l’Hospital Joan XXIII de Tarragona hagi denegat la petició d’exoneració de guàrdies a tres metgesses del centre. MC considera que el III Acord sobre les condicions de treball del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut (ICS) avala la reclamació de les facultatives, atès que l’apartat referit a l’exempció de guàrdies diu literalment “queden exempts de realitzar jornada complementària totes les embarassades (...) previ informe en aquest sentit del metge del treball del seu Servei de prevenció amb el dret de percebre la mitjana de guàrdies realitzada els 12 darrers mesos de treball efectiu”. Aquest és el cas de les tres facultatives de l’hospital tarragoní. MC també ha traslladat el cas al Síndic de Greuges de Catalunya, Administració i Funció Pública, la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, el Departament d'Igualtat i Feminismes, la Comissió d’Igualtat de l’ICS i a la Comissió Paritària de Prevenció de Riscos Laborals del Personal Sanitari.

Per al sindicat és “inversemblant” que l’ICS, per la seva “manca de planificació”, denegui un dret el propòsit del qual és protegir la salut de les seves professionals davant uns riscos objectius reconeguts a la Guia d'ajuda per a la valoració del risc laboral durant l'embaràs, elaborada per l’Institut Nacional de la Seguridad Social (INSS) i la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO).

En aquest sentit, MC al·lega que les guàrdies són jornades de treball extraordinàries que es perllonguen durant 24 hores i que inclouen factors “estressants” i “fatigants” com la nocturnitat, que, segons ha estat clínicament demostrat, s’associen a situacions de part prematur, avortament espontani i nadons nascuts amb baix pes. Per a les metgesses embarassades, les guàrdies comporten riscos ergonòmics (fatiga postural, bipedestació), psicològics (estrès, fatiga mental), biològics (risc de contagi per patògens) físics i químics (radiacions, inhalació de químics) i fins i tot riscos per agressió per part de tercers.

L’organització espera l’ICS “mostri sensibilitat” i tingui en compte que la petició recau sobre unes jornades laborals que “van més enllà del treball ordinari”. La condició de metgessa “no pot ser un motiu de discriminació ni un risc afegit a l’hora de ser mare”.