MC exigeix l’adaptació dels llocs de treball a les metgesses embarassades i el compliment de la seva exempció de fer guàrdies a tots els centres

Una metgessa embarassada

Metges de Catalunya (MC) fa anys que reclama una reformulació de les guàrdies mèdiques de 24 hores, ja que posen en risc el descans, la conciliació i la salut tant dels professionals com dels pacients. Així ho va expressar també la ministra de Sanitat, Mónica García, el passat mes de febrer, quan va anunciar la seva intenció de fer-les desaparèixer en aquesta legislatura, però a hores d’ara continua sense produir-se cap avenç en aquest àmbit. No obstant això, el sindicat mèdic recorda que hi ha certs col·lectius per als quals aquestes jornades complementàries suposen un risc encara major i, per això, queden exempts de realitzar-les, entre els quals es troben les embarassades.

Així ho dictaminen la Directiva 92/85/CEE del Consell Europeu –que data de 1992 i eximeix de treballar en horari nocturn a les dones durant l’embaràs–, el III Conveni col·lectiu de la xarxa sanitària concertada, i el III Acord de l’Institut Català de la Salut (ICS) signat al novembre. Aquests reflecteixen la necessitat de tenir cura de les metgesses embarassades, i és que tant la nocturnitat com les jornades perllongades relacionades amb les guàrdies són un factor de risc clar per elles. El pacte de l’ICS, a més, reconeix també el seu dret a percebre la mitjana de la retribució econòmica vinculada a les guàrdies realitzades durant els darrers 12 mesos de treball efectiu durant el temps d’adaptació del seu lloc de treball.

Tot i això, MC té constància de què algunes direccions d’hospitals i centres d’atenció primària del sistema sanitari català no estan respectant aquest dret a les metgesses embarassades dels seus equips, uns fets que l’organització denuncia i en els quals està treballant per tal de reconduir la situació. “Unes jornades perllongades i amb nocturnitat com les guàrdies mèdiques posen en risc tant a les futures mares com al nadó, ja que són factors als quals cap dona treballadora hauria d’estar sotmesa durant l’embaràs”, recorda el sindicat.

En aquest sentit, MC alerta a les direccions de personal de tots els centres de salut del país de què prendrà les mesures necessàries perquè es reconegui la vulnerabilitat de les embarassades davant aquestes jornades maratonianes i encoratja a qualsevol dona afectada per la mateixa casuística a posar-se en contacte amb el sindicat o amb el seu delegat o delegada per tal de denunciar la situació i trobar-hi una solució.

Guia sobre el complement de maternitat