MC celebra el perllongament del complement retributiu pels MIR de família, però reclama altres millores per poder reflotar l’especialitat

divendres, 12 juliol, 2024
Vaga MIR 2020 MC

El Govern ha aprovat aquest dimarts mantenir vigent el complement retributiu per als nous metges i metgesses interns residents (MIR) de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC), tant de l’Institut Català de la Salut (ICS) com de la xarxa sanitària concertada, per al període 2024-2025 amb l’objectiu d’incentivar-ne l’elecció. D’aquesta mesura se’n beneficiaran els residents de primer, segon i tercer any, i les quanties oscil·len entre els 5.175 i els 9.315 euros anuals, depenent de l’àmbit territorial.

El Departament de Salut va establir aquesta millora retributiva per primera vegada l’any 2022 davant la pèrdua d’interès de les noves generacions facultatives per la medicina de família. La sobrecàrrega assistencial, l’excés de burocràcia a les consultes, el dèficit de personal i la manca de recursos són alguns dels motius que han propiciat el deteriorament de l’especialitat, provocant que en les tres darreres convocatòries MIR n’hagin quedat places buides.

Davant d’aquesta situació, Metges de Catalunya (MC) aplaudeix la decisió de l’executiu català de perllongar la vigència d’aquest complement retributiu, però recorda que “millorar les condicions econòmiques no soluciona tot el problema”. Una prova d’això en són les més de 200 places MIR de MFiC que han quedat sense cobrir en els últims tres anys entre vacants i renúncies a pesar d’haver-se començat a aplicar ja aquest complement.

Catalunya continua sent la comunitat autònoma més castigada per la manca d’interès dels joves per la medicina de família, motiu pel qual el sindicat mèdic reclama al Govern que comenci a aplicar altres mesures que millorin les condicions laborals dels professionals per posar fi al seu esgotament i desmotivació. “Els responsables polítics han d’anar més enllà i posar-se les piles amb la recerca de solucions a aquesta situació de deteriorament de l’especialitat per poder reflotar-la i acabar amb aquesta crisi”, remarca MC.

Incompliment a alguns territoris
Aquest anunci arriba pocs dies després que el sindicat mèdic es posés en contacte amb l’ICS i el Servei Català de la Salut (CatSalut) a l’haver sigut coneixedor que la retribució no s’estava pagant als residents d’alguns territoris determinats, exigint la resolució “urgent” d’aquest incompliment. Així doncs, MC celebra que les seves pressions hagin tingut efecte i confia que els endarreriments es regularitzin i siguin abonats en la nòmina d’aquest mes de juliol.