Aquest dimecres, 13 de novembre, una quarantena d’afiliats i afiliades de Metges de Catalunya (MC) van assistir al curs de formació mèdica sobre dermatoscòpia a l’atenció primària, que ha tingut lloc a la nova sala d’actes de la seu del sindicat. Aquesta tècnica diagnòstica no invasiva és senzilla i millora el diagnòstic clínic de les lesions cutànies, especialment les pigmentades, ja que permet identificar estructures profundes de la pell que no són perceptibles a simple vista.
La Dra. Núria Albertí i el Dr. José Antonio Soria, ambdós metges de família amb formació complementària en dermatoscòpia, van ser els encarregats de donar als i les alumnes les eines bàsiques per realitzar aquesta tècnica, així com per utilitzar el dispositiu que es necessita per fer aquest examen: el dermatoscopi.
En primer lloc, es va fer una introducció bàsica per conèixer l’estructura cutània, el mecanisme de funcionament del dermatoscopi i els diferents tipus d’aparells disponibles. Seguidament, per tal d’optimitzar el temps i assolir un nivell de coneixement adequat per poder posar-lo en pràctica, es va posar el focus en les lesions pigmentades. Això es va fer a través d’imatges macroscòpiques, dermatoscòpiques i casos clínics, amb els quals es va aconseguir una gran participació i implicació dels assistents.
“Amb la teoria, els casos exposats durant les quatre hores del curs i molta pràctica de la tècnica, considerem que els metges i metgesses d’atenció primària ja poden començar a aplicar la dermatoscòpia perfectament amb els seus pacients”, han manifestat els ponents al finalitzar la formació.
Per la seva part, l’alumnat ha valorat “molt positivament” el contingut d’aquesta i, davant la complexitat i variabilitat de lesions que es troben diàriament a la consulta, han traslladat el seu desig d’ampliar els coneixements adquirits. MC ha recollit la proposta i ja ha començat a treballar en la possibilitat de fer una segona edició avançada del curs.