Metges de Catalunya (MC) ha assistit aquest dimecres a la reunió de treball convocada pel Ministeri de Sanitat a la seva seu de Madrid per debatre sobre l’autodeclaració responsable d’absència laboral de curta durada per malaltia.
Els metges de família David Arribas i Ramon Sarrias, vicesecretari general i secretari de finances del sindicat, respectivament, hi han participat en representació de MC i han traslladat als assistents la “necessitat imperiosa” de modificar la normativa per fer possible que les baixes curtes puguin ser generades de forma autodeclarativa i responsable per part de la ciutadania quan es tracti de patologies lleus i sense complicacions.
Aquesta és una qüestió que el sindicat mèdic fa temps que reclama, ja que permetria alliberar el personal facultatiu i, així, evitar-li una sobrecàrrega laboral afegida. En aquest sentit, MC subratlla que el volum de feina vinculat a les incapacitats temporals i la poca aportació clínica per millorar l’evolució dels problemes de salut vinculats a aquestes fan necessària una actualització dels processos a seguir. “Cal prioritzar la responsabilitat de la població davant la presa de decisions en l’àmbit de la salut i les limitacions que aquestes poden generar a l’hora d’anar a treballar”, sosté l’organització.
Davant d’aquesta situació, els representants sindicals han defensat que les polítiques sanitàries no poden estar al marge de les cures i responsabilitats que la població ha d’adquirir en relació amb el coneixement de la seva pròpia salut i les accions que ha de dur a terme per conservar-la o millorar-la.
Així doncs, MC recalca que l’autodeclaració responsable de les baixes permetria alhora guanyar temps i alliberar la càrrega de treball del personal mèdic, que aleshores podria dedicar-se a fer tasques clínicament més rellevants, amb una major aportació a la societat i relacionades amb els seus coneixements i formació.
D’altra banda, el sindicat mèdic recorda que la prescripció i el seguiment de les IT no són exclusives de l’atenció primària, sinó que es tracta d’una “qüestió col·laborativa” en la qual és partícip tot el personal facultatiu del sistema sanitari públic, de manera que qualsevol d’aquests hauria de poder fer aquesta tasca.
L’organització mostra el seu agraïment al secretari general de Sanitat, Javier Padilla, per la seva sensibilitat a l’hora d’abordar aquest tema i per la creació d’expectatives per trobar una resolució desitjada per la gran part del col·lectiu mèdic.