MC acusa l’IAS d’emprendre una cursa "sense sentit" per empitjorar drets laborals que "acabarà perdent"

Nou conflicte laboral protagonitzat per la gerència de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de Girona. Després d’enfurismar la plantilla de treballadors amb la decisió de suprimir el complement d’antiguitat, l’entitat, amb el seu gerent, Joaquim Casanovas, al capdavant, ha fet un pas més en la seva política de restringir drets laborals i ha denegat a dos facultatius les peticions de modificació de jornada que havien realitzat per causes justificades. En un cas es tractava d’una sol·licitud d’exempció de guàrdies localitzables (no presencials) per motiu d’edat (professional amb més de 60 anys), i en l’altre, la persona interessada demanava l’adequació de la seva jornada de treball per cura de familiars dependents. En ambdós casos, els facultatius havien donat un any de marge a l’empresa per a la recerca de substituts.

L’IAS no només ha denegat les peticions, sinó que l’empresa ha notificat a tots dos professionals l’aplicació de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors per fer una modificació substancial de les seves condicions de treball, obligant-los a mantenir la mateixa jornada. A més, segons han denunciat els afectats, la gerència ha actuat amb "ànim venjatiu", anunciant-los que hauran d'incrementar el nombre de guàrdies mensuals que feien fins ara.

Metges Catalunya (MC) titlla d'"intolerable" el tarannà autoritari de la direcció de l’IAS, a qui acusa de "manca de sensibilitat" per denegar dues peticions "sustentades en motius de salut i de conciliació de la vida personal i laboral". El sindicat retreu a l’entitat sanitària gironina la cursa "sense sentit" que ha emprès per retallar els drets laborals dels seus empleats. L’organització avisa que es tracta d’una estratègia "regressiva" que l’empresa "acabarà perdent" perquè es trobarà amb l’oposició frontal d’una plantilla "cohesionada i mobilitzada". En aquest sentit, el sindicat ha activat els seus serveis jurídics per defensar els interessos dels dos professionals mèdics "fins a les darreres conseqüències".

Per a MC, la política de recursos humans de l’entitat és "reaccionària" i "totalment desalineada" amb les relacions de treball del segle XXI i amb la voluntat del Departament de Salut de captar i retenir talent mèdic per al sistema sanitari públic. Per aquest motiu, desaconsella als facultatius que acceptin les ofertes laborals de l’IAS, ja que compta amb una gerència "hostil" per al col·lectiu de metges i metgesses.

Desregulació
La imposició de la realització de guàrdies localitzables, fins i tot quan intercedeixen causes objectives per part de professionals que demanen no fer-les, es deu, segons MC, a la "desregulació conscient" d’aquest tipus de jornades que han promogut les patronals de la xarxa sanitària concertada en els diferents processos de negociació del conveni col·lectiu del sector.

En aquest sentit, l’organització recorda que aquest va ser un dels motius pels quals el desembre passat no va signar el III Conveni col·lectiu de treball del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública (SISCAT).

Per tot això, MC traslladarà aquest conflicte a la taula mèdica bilateral amb l’objectiu de definir un sistema de regulació de les guàrdies de crida o localització que no deixi el seu funcionament a l’arbitrarietat empresarial.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Albert Torres, Laia Calaf i Eva Martínez