Metges de Catalunya aconsegueix transformar el model d’atenció primària prioritzant la qualitat de l’assistència

Metges de Catalunya (MC) i l’Institut Català de la Salut (ICS) han signat aquest dijous al vespre un acord de sortida de vaga que permet transformar el model d’atenció primària, posant per davant la qualitat de l’assistència i el benestar dels professionals. El pacte recull solucions per a la totalitat de les reivindicacions que havia plantejat el sindicat, en especial la reversió de la sobrecàrrega de treball, l’increment del temps de visita per pacient i la recuperació de les condicions laborals i retributives retallades durant la crisi.

L’entesa entre les dues parts, que permet desconvocar les mobilitzacions previstes per a aquest divendres, 30 de novembre, a l’atenció primària de l’ICS, garanteix la contractació de 250 professionals de medicina de família i la previsió d’incorporar, al llarg del primer semestre de 2019, nous facultatius de les especialitats de pediatria, ginecologia i odontologia.

Alhora, estableix mesures per a l’adequació de la càrrega de població assignada a cada professional –en funció de les característiques demogràfiques, socioeconòmiques i geogràfiques de cada àrea adscrita als equips d’atenció primària (EAP)– que permetin reduir el nombre de consultes per facultatiu fins a les 25-28 visites diàries. A més, assegura un temps de referència de 12 minuts per visita presencial i de sis minuts per visita telefònica o virtual.

L’acord impulsa l’organització autònoma dels equips i potencia la participació dels facultatius en la gestió clínica, afavorint la seva capacitat resolutiva i de lideratge.

En una atenció als mitjans de comunicació posterior a la signatura de sortida de vaga, Carolina Roser, membre del comitè de vaga de MC, ha expressat la satisfacció del sindicat per l’acord assolit, ja que l’“atenció primària abandona el model quantitatiu per esdevenir un sistema atractiu basat en la qualitat de l’assistència, la seguretat dels pacients i la dignificació de les condicions de treball dels professionals”.

Així mateix, Roser ha destacat que el pacte atorga als professionals d’una “major autonomia perquè s’organitzin la seva feina i abandonin els models rígids de treball”. D’altra banda, ha subratllat  que totes les mesures incloses en l’acord de sortida de vaga compten amb un calendari d’execució.

Contacte de premsa

premsa@metgesdecatalunya.cat
Telèfon: 93 265 11 77 ext. 5
Fax: 93 265 39 71

Secretaria de Comunicació: David Arribas

Equip de comunicació: Hèctor Calvet, Albert Torres, Eva Martínez i Laia Calaf