Amb motiu del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, que es commemora cada 25 de novembre, Metges de Catalunya (MC) presenta el seu nou lloc web feminista. Sota el nom de Metgesses de Catalunya (metgessesdecatalunya.cat), aquesta busca integrar la visió de gènere a la lluita sindical i a l’activitat assistencial, docent i investigadora, així com oferir al personal facultatiu un espai ple de continguts que fugin de la mirada androcèntrica que encara predomina en la societat.
El sindicat mèdic busca, així, oferir als professionals una web de notícies, entrevistes, articles d’opinió, recursos i altres continguts que poden ser del seu interès, sempre sota una mirada feminista i equitativa que enriqueixi l’abordatge de les necessitats del col·lectiu. Per aquest motiu, l’organització deixa explícit el seu compromís feminista i posa a disposició de les facultatives i facultatius un espai obert a les seves demandes i propostes.
Manifest 25-N
D’altra banda, el sindicat aprofita aquesta data per deixar palesa la seva implicació en la lluita contra les agressions i violències masclistes, les quals vulneren els drets humans bàsics. “A MC tenim el ferm compromís de lluitar per la seva erradicació amb una tolerància zero davant qualsevol tipus de violència”, exposa l’organització en un manifest redactat per aquest 25-N, en el qual demana “aixecar la veu per erradicar aquesta xacra integrada en la societat”.
Lamentablement, segons el Ministeri d’Igualtat, una de cada dues dones ha patit algun tipus de violència al llarg de la seva vida pel fet de ser dona, una realitat que també viuen les professionals del sistema sanitari. I és que un estudi recent publicat a The Lancet Regional Health revela unes dades alarmants: el 73,6% de les dones de l’àmbit sanitari i acadèmic de l’estat espanyol han patit assetjament sexual. L’abús verbal en forma de comentaris inapropiats, ofensius i humiliants és un dels més freqüents.
Tot i així, MC destaca que la darrera Enquesta Europea de Violència de Gènere, publicada aquest mes de novembre, revela que els professionals sanitaris són la porta d’entrada més escollida per la ciutadania –fora de l’àmbit familiar i amistós– per transmetre el seu patiment i demanar ajuda en relació amb la violència per raó de gènere.
En aquest sentit, remarca la importància de disposar de les eines necessàries per poder gaudir d’un ambient segur, respectuós i propici per al benestar tant de les metgesses com de les seves pacients. La sensibilització, conscienciació i erradicació del masclisme són peces cabdals, també dins del col·lectiu mèdic, de manera que cal dir “prou” i tenir tolerància zero davant qualsevol tipus de violència.