Àlex Mayer: "La major victòria ha estat l’organització d’un col·lectiu habitualment desconnectat"

Àlex Mayer

El portaveu del comitè de vaga dels metges interns residents (MIR), Àlex Mayer, ha valorat l’acord a què han arribat els facultatius en formació del sistema sanitari català, públic i concertat, després dels 12 dies de vaga convocats per Metges de Catalunya (MC). En un article d’opinió publicat a Diario Médico, Mayer considera que el pacte inclou "millores substancials" en els tres àmbits en què es dividien les seves reivindicacions: formació, condicions laborals i retribucions. El representant dels MIR qualifica la mobilització d’"exemplar", amb un seguiment "pràcticament total" i celebra que les protestes organitzades hagin estat massives, respectant les mesures de seguretat per la Covid-19.

"La negociació ha estat dura i exhausta, sense el suport explícit de tantes companyes i companys no ho hauríem aconseguit", assenyala Mayer que destaca la creació de la Comissió de Seguiment dels Programes de Formació Sanitària Especialitzada de Catalunya, que permetrà als residents un espai d’interlocució amb el Departament de Salut, el reconeixement de les hores de formació com a part de la jornada laboral, el blindatge dels descansos i l’increment retributiu mitjà del 7,9% com a grans fites del pacte amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals de les empreses sanitàries de la xarxa concertada.

Amb tot, segons el portaveu, la major victòria ha estat l’organització dels MIR com a col·lectiu, "habitualment desconnectat amb si mateix", perquè permetrà "seguir pressionant allà on sigui necessari". Així mateix, avisa que caldrà fer un seguiment durant les properes setmanes per garantir l’aplicació de l’acord en tots els centres de salut.

Finalment, Mayer recorda que, en darrera instància, els pacients també són beneficiaris de les mesures acordades, ja que permetran que rebin una millor atenció per part de professionals "en les seves plenes capacitats i amb una formació adequada".