Ana Roca: "Pediatria d’Atenció Primària, la gran oblidada del sistema sanitari"

Ana Roca

La vicesecretària de Metges de Catalunya (MC) i portaveu de l’Agrupació de Pediatres del sindicat, Ana Roca, reclama un pla estratègic per al servei de pediatria d’atenció primària i que es compleixin els acords de sortida de vaga en el que fa referència a aquesta especialitat. En un article publicat al Diari de la Sanitat, Roca denúncia que l’atenció pediàtrica del primer nivell assistencial “ha estat la gran oblidada del sistema sanitari”.

Les absències i jubilacions de professionals no cobertes, el nombre insuficient de places de formació especialitzada i l’excés de pacients assignats a cada pediatra provoquen una sobrecàrrega assistencial que, en èpoques d’alta demanda com l’actual, pot suposar un increment de més d’un 200% de l’agenda, segons la responsable sindical.

Aquest còctel de condicions laborals negatives, més les dificultats per conciliar la vida personal i familiar amb què es troben la majoria de pediatres d’atenció primària, és la raó per la qual només el 20% dels nous especialistes decideixen desenvolupar la seva carrera professional al primer nivell.

“Si es milloren les retribucions, si s’ofereix als professionals la capacitat de gestionar les agendes i es promou la conciliació, trobarem els pediatres que necessitem. En cas contrari, davant la manca de solucions i l’incompliment dels acords, la majoria d'especialistes aposta per reprendre les mobilitzacions”, adverteix Roca.