APEMYF i Sanitat discuteixen propostes per a redefinir el model de guàrdies i la jornada laboral del personal facultatiu

Concentració d'APEMYF a Madrid

L'Agrupació Professional per un Estatut Mèdic i Facultatiu (APEMYF) i el Ministeri de Sanitat prossegueixen amb el diàleg que van iniciar setmanes enrere. A partir d'un document de propostes aportat per APEMYF, totes dues parts han debatut sobre aspectes substancials del treball mèdic, com la necessitat d'establir una regulació per a les guàrdies que tingui en compte totes les modalitats d'aquest tipus de jornada, l'adequació dels descansos i la fixació de límits legals per a evitar que la sobrecàrrega que emmalalteixi els professionals del sistema.

En aquest sentit, han valorat incloure en la legislació laboral el concepte de ‘càrrega laboral excessiva’, mitjançant el qual s'estableixin límits clars a la quantitat de guàrdies i es defineixin màxims racionals de jornada que evitin els abusos que es produeixen al sistema públic, perjudicials per al benestar físic i la salut mental dels facultatius, així com per al seu dret a la conciliació efectiva de la vida personal i laboral. APEMYF ha traslladat explícitament al ministeri que “ha de ser garant de la correcta planificació de les necessitats de personal mèdic, i del seu relleu generacional, perquè la dimensió adequada de les plantilles permeti el sosteniment del sistema i el manteniment de la qualitat assistencial, en lloc d'insistir en la via de la sobrecàrrega desaforada dels professionals”.

Els representants del col·lectiu mèdic han reiterat que Sanitat ha de proposar fórmules perquè les retribucions siguin justes i equiparables en totes les comunitats autònomes, i d'aquesta manera “trencar la dinàmica perversa que obliga molts metges a realitzar ingents jornades de guàrdia per a compensar els seus baixos salaris”.

Igualment, APEMYF ha abordat amb Sanitat l'indefugible assumpte de la penositat laboral i la jubilació anticipada dels professionals mèdics, en la negociació dels quals hauran d'implicar-se l'Institut Nacional de la Seguretat Social i altres organismes estatals. L'agrupació ha destacat que, en qualsevol cas, l'obligació del treball no ordinari, que es tradueix en un excés evident de jornada, “hauria de considerar-se com a penosa”.

Finalment, APEMYF ha tornat a reclamar a l'administració sanitària la creació de l'Estatut Mèdic com a instrument regulador de tots els aspectes específics —i únics— del personal facultatiu que no tenen cabuda i queden descoberts en la negociació de l'Estatut Marc.

Classificació professional
Aquest mateix dimecres, APEMYF i Sanitat han reprès el diàleg, centrat en aquesta ocasió en la nova classificació professional, assumpte primordial en les reivindicacions del col·lectiu. En aquest cas, la distància entre les parts és notable i no s'albira la possibilitat d'un acostament, ja que el ministeri es mostra inflexible respecte a la categorització que ha plasmat en l'esborrany d'Estatut Marc. APEMYF no està d'acord amb la mateixa ja que, incloent-hi diversos col·lectius en la categoria A1, no es reflecteix ni la capacitació acadèmica ni l'assumpció de responsabilitats que exerceix cada professió, en concordança amb la Llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS).

Així les coses, APEMYF valora que la via de diàleg amb Sanitat sigui fluida i en bon to, però, fins ara, amb un balanç de resultats molt escàs. En tot cas, amb el mateix esperit constructiu, totes dues parts prosseguiran amb el calendari de trobades previstes per a tractar tots i cadascun dels aspectes que afligeixen a la professió mèdica, sempre amb l'objectiu últim d'aconseguir un Estatut propi per al conjunt dels facultatius del SNS.